Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od sada i potpredsjednik Vlade

VELIKA MOĆ u rukama Ranka Ostojića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranko Ostojić je prije imenovanja na mjesto potpredsjednika Vlade, po novim pravilima morao proći i 'saslušanje' na sjednici Odbora za Ustav, gdje je o njegovim kvalitetama govorio i premijer Zoran Milanović.

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav s 8 glasova za i jednim suzdržanim potvrdio je imenovanje Ranka Ostojića za novog potpredsjednika Vlade za sigurnost i shengenska pitanja. Ostojić je prvi član Vlade koji je po novim pravilima odgovarao na pitanja zastupnika pred odborom, a konačna će odluka, bez velike rasprave biti donesena glasovanjem u sabornici.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Premijer Zoran Milanović je govoreći na sjednici Odbora za Ustav rekao: 'Do sada je bilo nemoguće da kandidati za ministre odgovaraju zastupnicima. Moja uloga je ovime iscrpljena, vi ćete reći zadovoljavaju li vas ili ne njegovi odgovori. Radi se o čovjeku koji ima veliko političko iskustvo. Ulazak Republike Hrvatske u Shengen, kao predsjednik Vlade i političar kažem da je to jedan od glavnih razloga da ga predložim na ovu dužnost. Vlada ostaje na razini 4 potpredsjednika Vlade. Svoju ulogu smatram iscrpljenom', kratko je rekao premijer Milanović i napustio sjednicu Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Naime, nedavno izmijenjenim pravilima premijer je s predloženim potpredsjednikom morao doći pred zastupnike Odbora za Ustav na 'saslušanje'. To je praksa na zapadu, a posebno u SAD-u, gdje svi kandidati za ministarska mjesta moraju prvo proći na odborima.

>>Ranko Ostojić predložen za novog potpredsjednika Vlade

Ubuduće će na Odbor za Ustav ići samo oni kandidati za potpredsjednika koji nemaju određen djelokrug rada kao potpredsjednici te ministri bez portfelja. Svi ostali ministri potvrdu ili prolaz tražit će na odborima koji su zaduženi za rad tih ministarstava. U nekim slučajevima, kao kod Ministarstva obrazovanja, morat će zasjedati dva odbora zajedno.

'Saslušavanje' ministara, ali ne i Vlade na početku mandata 

No, ova pravila odnosit će se i primjenjivati samo za promjene tijekom mandata, točnije, ako neki ministar dolazi. Ova pravila neće se primjenjivati u trenutku kada zemlja dobiva novu vladu nakon izbora ili promjene parlamentarne većine. Naime, tada vrijede pravila propisana Ustavom i mandatar predlaže ministre.

Ostojić - potpredsjednik za unutarnju politiku

Ranko Ostojić je tako samo potvrđen za potpredsjednika, a Vladinom odlukom već bi sljedeći tjedan trebao biti i zadužen za koordinaciju unutarnje politike i tako bi praktički preuzeo dio poslova koje je radio Neven Mimica. Istodobno, Ostojić je uz ministra unutarnjih poslova zadužen i za koordinaciju rada tajnih službi. Pa će tako Hrvatska nakon dugo vremena u jednoj osobi imati toliko koncetrirane moći represivno – obavještajnog aparata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene