Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na molitvu i post

Ramazanska poruka muftije Aziza ef. Hasanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je islamskim vjernicima ramazansku poruku i čestitku.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je islamskim vjernicima ramazansku poruku i čestitku.

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Mjesec ramazan je mjesec početka objave Kurana i mjesec posta koji podrazumijeva potpunu apstinenciju od jela, pića, pušenja i svih užitaka od zore do zalaska sunca. Institucija posta u islamu ima svoju vjersku, odgojnu, zdravstvenu, moralnu i socijalnu dimenziju, koja je posebno naglašena u muftijinoj poruci.

"Kao vjernice i vjernici moramo se zapitati da li našim postom ostvarujemo sve navedene dimenzije", stoji u poruci muftije ef. Hasanovića. "Samo gladan može razumjeti gladnoga, samo žedan može razumjeti žednoga. Na žalost, živimo u svijetu gdje je sve više gladnih, žednih, obespravljenih, protjeranih sa svojih ognjišta i sve više onih koji umiru od gladi i raznih oblika nepravde i neravnomjerene raspodjele Božjih dobara", ističe se.

Muftija ef. Hasanović pozvao je vjernike da svojim postom, molitvama, materijalnim davanjima kroz zekat i sadekatul-fitr ublaže "što se ublažiti može" te da unutar Zajednice razvijaju suosjećanje prema svima koji su potrebiti. Podsjeća se kako ih tome uči poslanik Muhamed riječima "Nije vjernik onaj tko zanoći sit, a njegov susjed gladan".

"Te i slične poruke jasno upućuju da se vjera i bogobojaznost upotpunjuju žrtvovanjem i izdvajanjem za opće potrebe i potrebe nemoćnih po principu 'tvoje je ono što udijeliš', poručio je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice.

Milanović čestitao Ramazan

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović danas je islamskim vjernicima uputio čestitku povodom početka mjeseca Ramazana, svetog mjeseca za Muslimane. "Na početku smo svetkovine jedne velike religije, svetog mjeseca Ramazana, u kojem se islamska zajednica prepušta molitvi, pročišćenju i obnovi zavjeta da će svoje živote živjeti dostojno i časno, u poštenju i solidarnosti. S tim zajedničkim nazivnikom svih ljudi dobre volje, izgradnja mira i boljeg svijeta, s više međusobnog poštovanja i razumijevanja, čini se mogućom i bliskom", stoji u Milanovićevoj čestitci.

Uz iskrene čestitke i tradicionalni pozdrav "Ramazan Šerif Mubarek Olsun", u ime vlade i svoje osobno Milanović je svim islamskim vjernicima poželio duhovnu snagu, zdravlje i sreću. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene