Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SECEEL na zagrebačkoj Kajzerici

Doznali smo zašto je državni projekt od 38 mil. eura "mrtav" mjesecima, a cijena mu je narasla za 50 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći poduzetnički inkubator u jugoistočnoj Europi koji je trebao početi s radom krajem prošle godine i dalje stoji nedovršen na zagrebačkoj Kajzerici. Radovi su u "statusu quo" već mjesecima, a vrijednost projekta u međuvremenu je porasla za čak 50 milijuna kuna.

Državni projekt vrijedan 37,9 milijuna eura na zagrebačkoj Kajzerici stoji "mrtav" već mjesecima.

Pompozno najavljivan u vladi Zorana Milanovića kao "srce poduzetničkih ideja regije i Europe" i prvi infrastrukturni projekt sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, svoja je vrata SECEEL ili punog imena Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe, trebao otvoriti do kraja 2016. godine. No, objekt čija je izgradnja počela u prosincu 2014. danas je u "roh bau" stanju, a na ograđenom gradilištu nema "znakova života", tek jedan muškarac koji čuva materijal i opremu.

Također, iako je prvotno ukupna vrijednost kompleksa SEECEL, s građenjem i opremanjem, procijenjena na oko 31 milijun eura, prema odgovoru koji je DNEVNIK.hr dobio od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta konačna cijena projekta iznosit će čak 37,9 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ubojstva na Kajzerici, policija na cestama (Dnevnik.hr) Šok ne prestaje Svijeće pred kućom ubijene obitelji: ''Znate one susjede kojima se prvo obratiš ako imaš problem? To su bili oni'' Jutro nakon stravičnog zločina na Kajzerici (Foto: Dnevnik.hr) Ubio šestero ljudi pa presudio i sebi Dan nakon masakra na Kajzerici: "Prestrašno, u šoku smo!", "To je cijenjena i mirna obitelj"

Kada su počeli radovi, navedeno je kako je s izvođačem radova, tvrtkom Zagrebgradnja, sklopljen ugovor o gradnji vrijedan 154,6 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost opremanja centra planirana na 61 milijun kuna. Zemljište za izgradnju centra ustupio je Grad Zagreb.

U Ministarstvu gospodarstva ističu kako je prva inicijalna procjena vrijednosti projekta od 30,8 milijuna eura temeljena na podacima iz studije predizvodljivosti koja je pak izrađena temeljem procjena troškova na osnovi idejnih projekata i nije uključivala kompletnu razradu troškova opremanja objekta te troškove upravljanja projektom i troškove promidžbe i vidljivosti.

Procjena vrijednosti investicije od 37,9 milijuna eura osim detaljne razrade svih troškova uključuje i 2,7 milijuna eura koje je Hrvatska dobila bespovratno u okviru Western Balkans Investment Framework granta za pripremne aktivnosti i pomoć u provedbi projekta. U Ministarstvu očekuju da će po završetku izgradnje ukupna vrijednost projekta biti nešto niža od procijenjene zbog ušteda u javnoj nabavi u odnosu na projektantske procjene.

U Ministarstvu za kašnjenje u realizaciji radova krive "poremećaje na tržištu rada u građevinskom sektoru". Navode da su oni "utjecali na kapacitet izvođača radova da mobilizira resurse sukladno predviđenom vremenskom planu". Iz Zagrebgradnje nisu odgovorili na naš upit jesu li riješili problem s radnom snagom i ostalim resursima, ali u Ministarstvu gospodarstva očekuju da će se početkom rujna radovi ipak nastaviti "u odgovarajućem intenzitetu", a završetak ugovora o gradnji predviđen je, navode, kroz četiri mjeseca.

Probijanje rokova i moguće financijske posljedice po državu

Useljenje objekta planirano je, kažu, za početak drugog kvartala 2018. godine, nakon što namještaj te informatička i audiovizualna oprema budu ugrađeni.

No, probijanje rokova za skoro godinu i pol moglo bi imati ozbiljne financijske posljedice s obzirom na to da se projekt sufinancira sredstvima EU fondova te postoji opasnost da će država morati sama platiti završetak projekta.

U Ministarstvu odgovaraju kako je još preuranjeno o tome govoriti te da čine sve da do toga ne bi došlo. "Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sa dužnom pažnjom upravlja projektom, uzimajući u obzir pravila koja se primjenjuju na EU programe, upravo kako bi se takve situacije pravovremeno spriječile", odgovaraju u nadležnom ministarstvu.

U budućem kompleksu SEECEL-a planiran je centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, smještajni kapaciteti za polaznike edukacija, dvorane za sastanke, garažna parkirna mjesta te inovacijski park. Ukupna površina centra je 15.410 kvadrata, a cijeli je kompleks objekt niske potrošnje energije s uključenim konceptom "zelene gradnje".

Iza SECEEL-a je inicijativa osam zemalja u kojoj osim Hrvatske sudjeluju Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska. SEECEL-ove aktivnosti usmjerene su na jačanje uloge učenja u poduzetništvu te na jačanje malih i srednjih poduzeća s ciljem podizanja njihove konkurentnosti u jugoistočnoj Europi i izvan njezinih granica.   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene