Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt na radnom mjestu

Radnici umrli zbog ilegalnih odlagališta otpada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt dvojice radnika u podrumu tvrtke za prodaju željeza na zagrebačkom Jankomiru još uvijek je misterija.

 Od trovanja zasad neutvrđenim plinom, jedan radnik je ozlijeđen, kao i policijska ekipa koja je prva stigla na očevid. Gradska plinara isključila je mogućnost da je uzrok tragedije industrijski plin. Tvornica za prodaju željeza cijelu noć bila je pod opsadom svih dežurnih službi.

Svi su pokušali utvrditi što je ugušilo radnike, ali neuspješno. Zbog visoke razine toksičnosti satima nitko nije smio u podrum tvrtke Portun Ferrum gdje su ležala tijela dvojice radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija 50 mrtvih Masovni ritualni pokolj: Prislili ih da popiju napitak protiv vještica, tko padne mrtav - kriv je Ilustracija Užas u Zanzibaru Osmero djece otrovalo se mesom, pa umrlo: Više od 75 ljudi u bolnici

'Radi se o prostorijama gdje se može ući samo sa zaštitnom maskom, dakle zbog koncentracije kisika nije moguće ući unutra,' rekla je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke, Jelena Bikić.

>> Još nepoznato što je ubilo radnike u Jankomiru

Prava drama počela je jučer, kada su dvojica radnika sišla u podrum koji koriste kao garderobu i skladište kako bi se presvukli. Odmah su se srušili i preminuli. Ubrzo je u podrum stigao i treći radnik, koji se na sreću uspio izvući čim je osjetio slabost i pozvao policiju. No, zajedno s policijskom ekipom koja je prva stigla na očevid završio je u bolnici Sestara Milosrdnica.

'Napravljene su sve pretrage. Isključena je mogućnost intoksikacije monoksidom. Oni su jutros bili u potpuno dobrom stanju i svi troje su pušteni kući,' rekao je prof. dr. sc. Krešimir Rotim, ravnatelj KB Sestara Milosrdnica.

Ilegalna odlagališta ili prirodni zemni plin mogući uzroci?

Što je točno uzrok smrti još se istražuje. Toksikološki zavod i vatrogasci isključili su da se radi o plinu iz gradskih cijevi, metanu i ugljičnom monoksidu. 'Koncentracija kisika nije bila baš nula, bila je malo iznad, ali u svakom slučaju u vrlo opasnoj granici,' rekao je Davor Šestan iz Gradske plinare Zagreb.

Osim ugljikovog-dioksida koji je potisnuo kisik bio je još neki plin, nagađaju toksikolozi, ali još ne mogu otkriti koji. 'Imamo dovoljno dokaza da nije povezano sa tim trgovačkim centrima, nikako ni s hladnjačom koja se tamo nalazi. I moja sumnja je zapravo da je možda uzrok u ilegalnim odlagalištima otapada, rekao je toksikolog Franjo Plavšić.

Nije isključeno ni da je riječ o prirodnom zemnom plinu, koji je zbog nabujale Save ušao u podrumske prostorije tvrtke. I dok traju istraživanja, mještani strahuju. Prvi je ovo put da se ovako nešto dogodilo. A ako se dogodilo jednom, strahuju toksikolozi, vrlo lako može se i ponoviti i to bilo gdje drugdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene