Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi su nas zaboravili'

Radnici KIO Orahovice srušili šator, nemaju više novca za najam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tri mjeseca prosvjeda, bivši radnici KIO Orahovice srušili su šator u središtu grada jer više nemaju novca za najam. Od traženja 14 milijuna kuna ne odustaju. Smatraju da je moralna odgovornost države da im pomogne jer su banke u njezinom vlasništvu - kreditirale propalu tvrtku.

Stajao je 95 dana a srušen - za nekoliko minuta.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

'Ne znam šta bih rekla. Svi su nas zaboravili, kao da mi nismo državljani ove Hrvatske', kroz suze je rekla bivša radnica Jasminka Modrić.

'Tri mjeseca se narod smrzavao ovdje, a postigli nismo gotovo ništa', dodao je bivši radnik Rudolf Mađer.

U šali kažu da im je jedino preostalo - igrati loto. Ipak, neće se osloniti samo na sreću. 'Prosvjedi će se održavati u Orahovici, a najvjerojatnije više u Zagrebu', najavio je Marijan Vučinić, tajnik udruge vjerovnika Kio Keramike.

>> Radnici i dalje prosvjeduju: Sve je manje nade da će dobiti novac

U Zagrebu će i dalje tražiti da se banke u državnom vlasništvu odreknu potraživanja.

'Državnim novcem je tvornica sagrađena, državnim novcem je u privatizaciji kupljena, državnim novcem je sada kupljena a samo mi radnici nemamo pravo na državni novac jer kažu da je bila privatna', kaže Vučinić.

Tako kaže i zakon koji je za radnike predvidio dio od 2 milijuna kuna troškova stečaja.

'Taj nužni dio će sigurno dobiti i to će Vijeće vjerovnika sigurno izglasati. O kojem je to iznos riječ? Sad napamet ne bih znao', kazao je Josip Nemec, gradonačelnik Orahovice i predsjednik Vijeća vjerovnika.

Ali radnici znaju da taj iznos nije ni blizu 14 milijuna kuna koliko traže. I zato poručuju: 'Dok god smo živi - borit ćemo se!'.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene