Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže svoj novac

Radnici KIO Orahovica prijete blokadom Podravske magistrale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon neuspješnih razgovora i prosvjeda u Zagrebu, bivši radnici Keramičke industrije nastavljaju prosvjede u Orahovici.

I dalje zahtijevaju svojih 16 milijuna kuna za otpremnine, ali i sastanak s resornim ministarstvom, stečajnim upraviteljem i vjerovnicima u roku od pet dana.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Prosvjed i štrajk u pravosuđu - 3 nezadovoljni uvjetima Pravosudna policija i službenici na sudovima i državnim odvjetništvima najavili štrajk

Ukoliko sastanka ne bude, prosvjed iz 'Vladina šatora' prelazi u blokadu Podravske magistrale.

'14 dana ovi radnici danonoćno dežuraju pod ovim šatorom sada već na minus tri stupnja, zašto ako ne za isplatu svojih zarađenih otpremnina i plaća', rekla je Đurđa Šimanović, rizničarka udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO keramika d.o.o. Orahovica.

KIO je kupila Keramika Modus za 46 milijuna kuna. Predsjednik uprave Željko Radek demantira da će zatvoriti proizvodnju. Nastavit će s radom sljedeći mjesec. Ali na posao će vratiti samo 100-tinjak od 400 bivših radinka.

'Kroz samu reorganizaciju proizvodnog procesa, tehnološki proizvodnja keramike ne zahtijeva toliki broj zaposlenih', rekao je Željko Radek, predsjednik Uprave Keramika Modus.

Otpremnine bi se mogle isplatiti iz 46 milijuna kuna od prodaje da KIO ne duguje čak 700 milijuna kuna. Ovako su šanse, prema riječima Ivana Tomca, predsjednika Sindikata energetike kemije i nemetala, 'nikakve, nema mogućnosti da dobiju to iz stečaja.'

Svojih 16 milijuna kuna mogu dobiti jedino od Vlade kao radnici Đakovištine, ističe Tomac: 'Što je jedan vrlo opasan presedan, jer do sada od 97 godine više od 10 tisuća tvrtki je otišlo u stečaj gdje gotovo nijedan od radnika nije naplatio sva svoja potraživanja.'

Ojađeni i razočarani, ali uporni radnici nastavljaju s prosvjedom sve dok otpremnine i zasotale plaće ne stignu u njihov šator. Ultimatumu za sastankom zasad se nitko od prozvanih nije odazvao. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene