443377
443377
443377
443377
443377

ČETIRI MJESECA NISU VIDJELI PLAĆU! 230 radnika Inkopa prosvjeduje, jer ne mogu u štrajk

  • , 14.07.2016., 19:39
  • Autor:
  • komentara

Rade, a za svoj posao već četvrti mjesec nisu primili nijednu kunu. Sudbina je to 230 radnika zagorske tvornice Inkop, koja proizvodi opremu i obuću za vojnike, policajce i brojne državne tvrtke.

 
 
 
 
Posao bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV)
Posao bez plaće (Video: Dnevnik Nove TV)

Radnici Inkopa krenuli su s prosvjeodm, dolaze na posao, od 7 do 15 sati su u tvornici, ali ne rade. Planiraju tako nastaviti, ali kažu, prijeti im se izvanrednim otkazima ako ne budu radili. Sindikat nemaju, kažu ne mogu u štrajk, a ovo je stanje neizddrživo. Spremni su otići na burzu, samo da dobiju ikakva primanja.

Direktor Inkopa nam je poručio da će dati izjavu u petak. U međuvremenu Loptice odgovornosti se prebacuju, a 230 ljudi i njihove obitelji mjesecima žive bez kune.

"Dobivamo doma opomene na kredite, minuse su nam ukinuli, trebaš ti to plaćat, a nemaš od čega", kaže radnica Marija.

Život na bakinoj mirovini

Blokirani računi, nagomilani minusi i dugovanja, gorka je to svakodnevica brojnih bračnih supružnika. "Živimo na bakinoj mirovini od 1800 kuna", kažu Josip i Božica Novosel, zaposleni u Inkopu. "Imamo za kruh i za sendviče", dodaju.

Više od tri desetljeća, toliko je većina radnika zaposlena u Inkopu. Rade za minimalac od 2400 kuna na mjesec. Neredovite isplate počele su u prosincu, a posljednju, nepotpunu, plaću dobili su u veljači.

"Voda nam je odavno zalila uši i ne može se dalje više. Obećanje, obećanje - od obećanja se ne živi", kaže radnik Dragutin.

Bez plaća i odgovora

Tvornica u Poznanovcu proizvodi za MUP, HŽ, Hrvatske šume. Najpoznatija je izrada vojnih čizama za Ministarstvo obrane. Posljednji posao s MORH-om sklopili su u suradnji s vukovarskim Borovom i čakovečkim Jelenom.

"Zadnji ugovor sa zajednicom ponuditelja sklopljen je u travnju 2016. godine, a vrijednost sklopljenih ugovora u 2016. godini iznosi 5.300.000,00 kn", stoji u priopćenju iz MORH-a.

Nedavno imenovani direktor tvrtke danas je bio bez komentara. Bez plaća i bez odgovora, o kojima ovisi sudbina 230 obitelji.

Pokrenut nadzor inspektorata rada

Prije par dana krenuo nadzor inspektorata rada, nakon što su primili prijavu o neisplati plaća u tvrtki Inkop. Što su zatekli u tvrtki moći će nas obavijestiti nakon što nadzor završi.

Dodaju da su u inspekciji bili još u 2015. godine. Tada su podnijeli optužni prijedlog prekršajnom sudu zbog sumnji da radnicima nisu isplaćeni zakonom propisani minimalci.

Podsjećamo, u Hrvatskoj neisplata plaća može biti i kazneno djelo, ali samo ako postoji novac, ako tvrtka dobro posluje, a poslodavac ne isplaćuje plaće. Kazna zatvora tada je do tri godine. To utvrđuju insepkcijski nadzori.

Samo da svo utvrđivanje ne potraje predugo, jer radnicima je evo već četvrti mjesec bez plaća, a većina radnika starija je od 50 godina, neki su pred mirovinu i doslovno preživaljvaju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se