Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelomično ispunjeno obećanje

Radnici Dina Petrokemije dobili plaće za rujan i listopad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata Dina Petrokemije Predrag Mihaljević priopćio je večeras da su radnici napokon dobili dio plaće za rujan i plaću za listopad prošle godine.

No, Mihaljević je dodao i da su razočarani što nije u cijelosti ispunjeno obećanje ministara o 'isplati svih pet zaostalih plaća'. Sumnjam da će ova isplata puno pomoći radnicima koji su već gotovo sedam mjeseci bez plaća, ocijenio je Mihaljević u priopćenju nakon što je radnicima Dine, članice Dioki Grupe, danas popodne isplaćen dio neisplaćenih plaća.

Kaže se da je novac za isplatu plaća osiguran iz prodaje imovine tvrtke, tj. prodajom željezničkog kolosjeka tvrtki HŽ-Kargo, zatim da je kupoprodajna procedura dugotrajnija negoli se očekivalo, ali da je pred realizacijom, te da je procjena nekretnine dovršena i da je utvrđena suma koja će biti isplaćena radnicima.

Isplaćeni dio je avans Zabe za kupnju nekretnine, a ostalo će biti isplaćeno naknadno, nakon kupoprodaje, koja se očekuje sredinom sljedećeg tjedna. "Za gladne radnike sve je predugo trajalo, ali treba reći da su sva mjerodavna ministarstva, posebno Ministarstvo gospodarstva, odradila veliki dio posla", naglasio je Mihaljević.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije 10 godina članstva u EU - 5 Sreća u inozemstvu Jednima se Hrvatska nije svidjela pa su otišli, drugima je El Dorado: "Kući su poslali više od pet milijardi eura"

>> Radnici Petrokemije: Nema niti jednog razloga za prodaju državnog udjela

Ocijenio je da su za agoniju Diokija i Dine najodgovorniji njihovi menadžmenti i vlasnik te da se "ne može amnestirati niti nadležne u vlasti." Vlada mora raditi na tome da petrokemijska industrija ima jednake ili konkurentne uvjete kao zemlje iz okruženja, stoji u priopćenju uz napomenu da su energenti, plin i struja, uglavnom pod nadzorom države.

Mihaljević je ocijenio da nije normalno da HEP ostvaruje enormne profite, a da industrija propada zbog visoke cijene energenata, naglasvši da se očekuje da će se projekt plinovoda kopno-otok Krk ostvaritri u najkraćem mogućem roku. Naveo je da u razgovoru u Ministarstvu gospodarstva nije dobio konkretan odgovor "što dalje", ali da se dalo naslutiti da postoji „korak dalje“ i najmanje jedna varijanta za bolju budućnost proizvodnje.

Mihaljević je istaknuo da se vode završni razgovori sa stranim partnerom MES MCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tj. s poslovnicom iz Azerbejdžana, da je realizacija ugovora za proizvodnju polietilena gotovo sigurna i da bi pripreme za proizvodnju mogle započeti već sljedeći tjedan. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene