Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovorili isplatu plaća

Radnici Coninga nakon 96 dana okončali štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici varaždinskog Coninga u štrajk su krenuli još 21. veljače zbog neisplaćenih plaća koje su kasnile i po šest mjeseci. Danas su štrajk nakon 96 dana okončali.

Nakon 96 dana okončan je štrajk zaposlenika varaždinske tvrtke Coning budući da su na današnjem sastanku predstavnici štrajkačkog odobra, Sindikata graditeljstva Hrvatske i Uprave Coninga dogovorili isplatu zaostalih plaća radnika za prošlu i ovu godinu.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Dorh štrajk - 1 Rade samo hitne stvari Odvjetnici nezadovoljni zbog štrajka: "Sutkinja je htjela održati ročište, ali DORH nije i - sve je otkazano"

Po završenom sastanku, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević je na konferenciji za novinare pojasnio da će Uprava sredstva, koja su dogovorena nagodbom između Coninga i Ministarstva vanjskih poslova, strogo namjenski iskoristiti za isplatu neto plaća za prošlu te za prva tri mjeseca ove godine.

>> Vlada DORH-u predložila sklapanje nagodbe s Coningom

Iako nije želio govoriti o rokovima i iznosu novca, Kovačević naglašava da su sredstva Ministarstva dostatna za isplatu neto plaća, dok će se porezi i davanja prema državi riješiti kroz proces predstečajne nagodbe. Prema dogovoru, zaostale plaće isplatit će se radnicima u dvije rate.

Sindikalni povjerenik zaposlenika Coninga Srećko Vidaček kaže da se radi otprilike o 6,5 milijuna kuna. Po njegovim riječima, u štrajku je ostalo oko 25 zaposlenika te ih je od početka štrajka tvrtku napustilo njih četrdesetak. Vidaček ističe da tvrtka Coning u ovom trenutku ima oko 120 djelatnika.

Osim dogovora o isplati zaostalih plaća, na sastanku je ujedno dogovoreno da će Uprava tvrtke u roku 24 sata donijeti odluku o danima zaposlenika provedenih u štrajku.

Zaposlenici Coninga započeli su sa štrajkom 21. veljače tražeći isplatu plaća koje su u tom trenutku kasnile i više od šest mjeseci. U međuvremenu je otvoren proces predstečajne nagodbe za tvrtku.

Predsjednik Sindikata graditeljstva Kovačević zaključio je da bi budućnost Coninga trebala krenuti u pozitivnom smjeru iz razloga što je došlo do objedinjavanja svih tvrtki iz grupacije u jednu, te je imenovana nova Uprava.

Inače, početkom ožujka varaždinska policija je izvijestila kako u Coningu provodi kriminalističku istragu, ali tada nisu htjeli potvrditi je li istraga uslijedila nakon što su članovi štrajkačkog odbora Coninga poslali DORH-u prijavu protiv Uprave i članova nadzornih odbora.

Iz Sindikata graditeljstva tada su na sastanak zbog neisplate plaća pozivali i bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića kao jednog od osnivača i suvlasnika tvrtke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene