Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasili se

'Radioaktivni otpad nije iz KB Dubrava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radioaktivni molibden ne potječe iz Kliničke bolnice Dubrava, tvrdi osoba odgovorna za zaštitu od zračenja u toj bolnici

Sporni radioaktivni molibden, koji je detektiran u komunalnom otpadu ne potječe iz Centra za nuklearnu medicinu Kliničke bolnice Dubrava, tvrdi dr.sc. Željko Kušter, odgovorna osoba za zaštitu od zračenja Kliničke bolnice Dubrava.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomšević Građani nestrpljivi Tomašević otkrio što je pokazala analiza odrona te uputio pitanje Vladi: "Imate li problem s lokacijom koju ste sami izglasali?" Sprema se štrajk - 2 BIT ĆE SMEĆA Propali pregovori Holdinga i sindikata o povećanju plaća: Štrajk je sve izvjesniji

'Za obavljanje dijagnostičkih postupaka u Centru za nuklearnu medicinu Kliničke bolnice Dubrava koristi se spomenuti radioaktivni molibden, ali se takav otpad ne baca u komunalni otpad nakon 3 mjeseca, već se postupa mnogo odgovornije i ekološki svjesnije - on se skladišti u odlagalištu radioaktivnog otpada u Centru za nuklearnu medicinu. Dakle, sav radioaktivni molibden koji je korišten u Centru za nuklearnu medicinu Kliničke bolnice Dubrava tijekom posljednjih 5 godina, još uvijek se tamo nalazi pa se može zaključiti da radioaktivni otpad koji se našao u komunalnom otpadu ne može potjecati iz Kliničke bolnice Dubrava', napisao nam je u emailu dr. Kušter.

Radnici Čistoće Zagrebom prevozili radioaktivni otpad!

Zagrebački holding potvrdio je jutros da je kamion Čistoće 25. veljače dovezao na Jakuševac u otpadu radioaktivnu tvar i tvrde da radnici, koji su pregledani, 'nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog značajnog zračenja' te da nema opasnosti za ljude i okoliš.

'Dana 25. veljače prilikom ulaska kamiona Čistoće s otpadom na odlagalište Jakuševec, detektor je automatski alarmirao postojanje radioaktivne tvari. Radnici su odmah obavijestili Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

'Nije bilo značajnog zračenja'

Po dolasku predstavnika nadležne institucije, radnici su pregledani te je utvrđeno da nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog značajnog zračenja. Stručni tehnički servis je izuzeo predmetni radioaktivni materijal i ponovo je provjeren kamion.

>> Radioaktivni otpad istječe iz šest podzemnih spremnika u SAD-u!

Ne može se točno utvrditi gdje su zaposlenici Čistoće, prilikom skupljanja kućnog otpada, pokupili taj opasni otpad, ali se zna da je to bilo na području Žutog brijega u Dubravi. Prema izjavi mjerodavnog Zavoda, opasnosti za ljude i okoliš nema', navodi se u odgovoru Holdinga.

'Bilo je u upotrebi i u nekoj od bolnica koje se bave nuklearnom medicinom. U kojoj bolnici, nismo vam u mogućnosti reći', kazao je dr. sc. Dragan Kubelka iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Dojava o povećanoj dozi radioaktivnosti

Vijest o tom slučaju objavili su danas mediji, pozivajući se i na priopćenje Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost. Taj je zavod krajem veljače na svojoj internetskoj stranici objavio da je zaprimio dojavu s deponija Prudinec/Jakuševac o povećanoj dozi radioaktivnosti na jednom od kamiona za prijevoz i sakupljanje komunalnog otpada.

Izuzet otpad

Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana. Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivni materijal. Nakon izuzimanja radioaktivnog materijala, kamion je ponovno provjeren te je, nakon utvrđivanja da nema povećane radioaktivnosti, pušten u redovan rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost po zdravlje radnika i okoliš, kaže se u tom priopćenju. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene