Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkretna pitanja, ali ne i odgovori

Radni ručak: Poslodavci 'rešetali' Miloševića pitanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijardu i pol dolara vrijedna investicija mogla bi donijeti svjetla Las Vegasa u Hrvatsku. U konkurenciji Soluna, Ohridskog jezera, Budve i Albanije, Hrvatska je izabrana kao mjesto na kojem će se izgraditi Las Vegas u malom, na 70-ak hektara površine, najvjerojatnije u Istri.

Hoće li investitori iz SAD-a ostati pri svojim planovima kad se krenu probijati kroz šumu hrvatske birokracije? Domaći poduzetnici svakodnevno se bore s mnoštvom problema, a mnogim su pitanjima danas zasuli potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Miloševića.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

>> Naplata dugova i likvidnost u roku od 45 dana - samo san

Investitori obećavaju restorane, hotele i radna mjesta za 5.000 ljudi. 'Sastali smo se s hrvatskim predsjednikom i podržao nas je. Prvo što je pitao bilo je je li to prilika za Hrvatsku, hoće li se otvoriti nova radna mjesta, hoće li to pomoći Hrvatskoj, hoće li Hrvatska zaraditi. To je i naš cilj, ako se zarađuje, ako ljudi rade, onda su i sretni', rekao je ulagač Michael Jenkins.

'Izrešetali' ministra pitanjima

Hoće li ih u tome spriječiti nemogućnost naplate potraživanja i mnoge druge zakonske nebuloze koje muče domaće poduzetnike? Oni su potpredsjednika Vlade za investicije zasuli pitanjima. 'Nismo naplatili određeni dio svojih potraživanja, pa smo to stavili kao nenaplaćeno, kontrolom porezne je došlo da smo krivo napravili pa moramo sad i sucu za prekršaje, a onaj koji je 35 mijuna kuna u dubiozi nama dužan dalje otvara tri, četiri tvrtke i nikome ništa', rekao je Franjo Beser.

'Kako je moguće da netko isplaćuje dividendu, a ima dospjelih obaveza i treće zašto se PDV ne naplaćuje na naplaćene, a ne na izdate fakture, jer bi državi tada itekako bilo stalo da uvede reda u naplatu', rekla je Paloš. Pitanja mnogo, odgovori neodređeni ili takvi da se sva odgovornost prebacuje na same poduzetnike.

'Odgovornost za naplatu mora biti i od vlasnika robe, proizvoda ili usluge koji mora znati zašto kada i kako isporučuje nekome svoj proizvod ili uslugu', rekao je Milošević. Sporost i neučinkovitost birokracije još je jedan veliki problem. Na upite koje šalju nadležnim službama odgovore čekaju mjesecima.

Veliki investitori odu dalje naiđu li na zapreke

'Veliki dio poduzetnika uopće ne interesira tko je odgovoran za nešto, ja bih volio imati jednu referentnu točku u Vladi gdje ću poslati svoje pitanje, a onda ga vi distribuirajte tamo gdje treba', rekao je poduzetnik Velimir Gojnić. Potpredsjednik Vlade odgovara da su građani praktički sami odgovorni za sporost birokracije.

'Sigurno nećemo riješavati probleme tako da svi zajedno multipliciramo broj pitanja i zahtjeva pa onda na neki način zagušimo i administraciju koja onda na neki način postane defanzivna i onda se još uspori', rekao je Milošević. Velike investitore ovakvi problemi ne zanimaju. Ako negdje stalno nailaze na zapreke i probleme, jednostavno - zajedno s novcem, odu negdje drugdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene