451542
451542
451542
451542
451542

'Status vanbračnih zajednica neće se dirati'

Predstavnici radne skupine za izradu prijedloga novog obiteljskog zakona ustvrdili su da su neistinite tvrdnje nekih medija po kojima bi se novim zakonom ukinula izjednačenost bračne i izvanbračne zajednice te da izvanbračni drugovi ne bi mogli posvajati djecu.

 
 
 
 
Radna skupine za izradu Prijedloga Obiteljskog zakona (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Radna skupine za izradu Prijedloga Obiteljskog zakona (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Koordinatorica radne skupine Ljubica Matijević Vrsaljko rekla je na konferenciji za novinare u Ministarstvu socijalne politike i mladih da su izvanbračne zajednice izjednačene s bračnim zajednicama u cijelom nizu stvari te se njihov status ni na jedan način neće dirati.

Naglasila je da teze za Obiteljski zakon, koje su objavljene na ineternetskim stranicama Ministarstva ne dovode u pitanje izjednačavane izvanbračne i bračne zajednice.

Definiranje izvanbračne zajednice s trajanjem tri godine nije novina u obiteljskom zakonodavstvu, kazala je članica radne skupine Ines Bojić.

"Predbračno savjetovanje ne mora biti obvezno"

Matijević Vrsaljko objašnjava da se izvabračna zajednica i ranije priznavala onima koji zajedno žive tri godine, odnosno i kraće ako imaju zajedničko dijete, dok bi se novim zakonom priznavala ako su partneri živjeli kraće, ako nemaju zajedničko dijete, ali je njihova zajednica završila brakom.

Predstavnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Hrvoje Jukić rekao je vezano za predbračno pravno savjetovanje da ono ne treba biti obvezno, ali smatraju da ne bi bilo loše da budući bračni drugovi prije pristupanja braku budu upoznati sa svojim pravima i obvezama. Prijedlogom se, dodao je, želi olakšati ljudima da budu upućeni u prava i obveze, posebice vezano za djecu, a onda i imovinu.

Članica skupine Ines Bojić kazala je da taj institut od ranije postoji u hrvatskom zakonodavstvu te da nisu imali namjeru bilo koga savjetovati o svjetonazorskim pitanjima.

"Složeni imovinsko-pravni odnosi"

Koliko teški i složeni mogu biti imovinski pravni odnosi Bojić je ilustrirala primjerom po kojem se zna dogoditi da se ženik i nevjesta nakon razvoda znaju deset godina sporiti oko vjenčanih darova i tko je kome što dao, a što bi se moglo spriječiti potpisivanjem izjave.

„Nekim čudom u dijelu medija ispalo je da je to nešto konzervativno, retrogradno. Kad sam čitala prijedlog da će svećenici savjetovati buduće bračne parove i to pravno mislila sam da je to na News baru, a onda sam shvatila da to ljudi zaista prenose ozbiljno“, kazala je Matijević Vrsaljko.

Ona naglašava da teze, o kojima se od 21. rujna do 21. listopada vodi javna rasprava, nisu nacrt propisa već detektiraju problem i predlažu moguće rješenje, dok će zakonsko rješenje odrediti struka, iskustva, prijedlozi i mišljenja građana.

Uz predbračno savjetovanje novosti u novom zakonu su vraćanje načela zajedničke roditeljske skrbi, poboljšanje položaja osoba pod skrbništvom i uvođenje registra bračnih ugovora.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se