Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb u blokadi?

Bandić najavljuje tužbu protiv države: 'Niti sam kašu zakuhao, niti ću je jesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Milan Bandić ne planira platiti dug od 337 milijuna kuna koliko traži Ministarstvo financija. Štoviše, u ponedjeljak će tužiti državu.

337 milijuna kuna. Iznos je to zbog kojeg bi račun grada Zagreba od ponedjeljka mogao biti blokiran. Bez novca bi mogle ostati brojne ustanove, ali i 22.000 zaposlenika. 'Do blokade može doći jedino namjerno i ukoliko postoji barem jedan odgovoran čovjek u gradskoj upravi neće doći do blokade, nema razloga za paniku', siguran je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Renato Petek - 3 Projekt Zagreb Veliki propust zagrebačkih gradskih vlasti, ostali bez goleme investicije: "Ovo je epohalni projekt, netko mora preuzeti odgovornost" Oštećen automobil (ilustracija) u sitne sate Policija je uhitila na djelu: Napila se pa počela razbijati automobile, oštećeno desetak vozila

Za svoje se plaće, ipak, boje djelatnici hitne stomatološke službe. Iz gradskog se proračuna svaki mjesec odvaja novac za njihove plaće, kao i za plaće zagrebačkih vatrogasaca. Bez mjesečnih primanja mogle bi ostati i tete u vrtićima. A Grad Zagreb svaki mjesec izdvaja novac i za produženi boravak djece u školama.

>> Gradu Zagrebu prijeti ovrha ako ne uplati 337 milijuna kuna do ponedjeljka

'To pitajte one koji su zakuhali kašu, ja nit sam kašu zakuhao nit ću je jesti.
ne samo da nećemo platiti 337 milijuna kuna nego tužba ide od ponedjeljka državi za 200 milijuna kuna koje smo platili a nismo trebali', kaže gradonačelnik Milan Bandić.

Blokadom računa u ponedjeljak tramvaji neće prestati voziti, ali plaće za više od 4000 zaposlenika ZET-a neće biti isplaćene sve dok se račun ne odblokira. 23 milijuna kuna iz gradskog se proračuna izdvaja za Zoološki vrt. Novac mjesečno sjeda i na račune Hrvatskog narodnog kazalište, a izdvaja se i za deratizaciju.

Zagrebačke ulice proglašene su jednima od najčišćih u svijetu. Blokadom računa novac se više ne bi isplaćivao ni za održavanje i čišćenje javnih površina. Javna rasvjeta grad Zagreb na godinu stoji više od 145 milijuna kuna. Neplaćanjem računa, Zagreb bi nakon nekog vremena mogao utonuti u mrak.

Blokada računa mogla bi se osjetiti čak i u Bruxellesu, kamo također novac odlazi za zagrebački ured. Ministarstvo financija od naplate ne odustaje, gradonačelnik Bandić novac, tvrdi, neće uplatiti, a o gradskom računu ovisi 22.000 zaposlenika, gotovo 800.000 građana, ali i cjelokupno funkcioniranje glavnog grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene