Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Gradnja plinovoda

Putin poziva Berlusconija da učini 'još jedan korak' za Južni tok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je, primajući predsjednika talijanske vlade Silvija Berlusconija, da se učini 'još jedan korak' u gradnji plinovoda Južnog toka, suparnika budućem europskom plinovodu Nabuccu.

'Danas se sastao stanovit broj predstavnika europskih tvrtaka kako bi učinile nove korake' u ostvarenju 'plinovoda Južnog toka, važnoga zajedničkog projekta', rekao je Putin na početku susreta s Berlusconijem u Sočiju na obali Crnoga mora. Susreli su se u času kad ruska plinska veletvrtka Gazprom treba potpisati više ugovora s partnerima o tome projektu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednji vlak 'Struka je trebala biti jasnija o projektu Družba Adrija' Slika nije dostupna Intervju s ruskim veleposlanikom Zbog šutnje Vlade Hrvatska gubi 100 milijuna eura na godinu!

Na temelju ugovora sa Srbijom, Bugarskom i Grčkom osnovat će se tri zajednička poduzeća koja će voditi gradnju naftovoda na područjima tih triju zemalja, piše poslovni časopis Kommersant. Dan Berlusconijeva posjeta 'ući će u povijest kao rođendan projekta Južnog toka', dodaje list.

Plinovod Južni tok treba prolaziti ispod Crnoga mora i povezati Rusiju i Bugarsku, gdje će se sjeverozapadni krak prema Austriji odvojiti od južnog kraka koji će ići u Grčku i Italiju. Projekt je suparnik Nabuccu, europskom naftovodu dugu 3300 km koji će mimoići Rusiju, budući da se Europska unija želi osloboditi ovisnosti o ruskom plinu.

Sporazumi Gazproma o Južnom toku s Grčkom, Srbijom, Bugarskom i Italijom

Ruska energetska tvrtka Gazprom i plinske tvrtke iz Grčke, Srbije, Bugarske i Italije potpisale su u Sočiju sporazume o osnivanju zajedničkih poduzeća za gradnju plinovoda Južni tok kojim će se plin iz Crnoga mora dopremati u Europu, objavile su svjetske agencije.

Predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miller sporazume je potpisao s čelnim ljudima državnih plinskih tvrtaka zemalja koje se nalaze na planiranoj trasi plinovoda - Grčke, Bugarske i Srbije. Očekuje se da će Južnim tokom prolaziti 31 milijarda prostornih metara plina iz Crnoga mora prema Europi na ruti koja zaobilazi Ukrajinu. Sukob Kijeva i Moskve zbog cijene plina izazivao je u prošlosti prekid opskrbe zapadne Europe ruskim plinom.

Kako prenose beogradski mediji, Miller je bilateralni ugovor sa Srbijom potpisao s ravnateljem srbijanske tvrtke 'Srbijagas' Dušanom Bajatovićem koji je najavio da će zajednička tvrtka biti osnovana u idućih 15 dana, a gradnja plinovoda povećati stabilnost u opskrbi Srbije plinom. Istaknuvši da će zajedničko poduzeće biti osnovano u Švicarskoj, a djelovati u Srbiji po srbijanskim propisima, Bajatović je naveo da će Gazprom u njemu imati 51 posto, a Srbija 49 posto dionica, navode beogradski mediji.

Čelnik Gazproma Miller izjavio je da će izgradnjom Južnog toka Srbija postati vrlo važna zemlja u opskrbi Europe plinom te je najavio nastavak razgovora i o drugim energetskim projektima, kao što je skladište plina u Banatskom dvoru. Dio plinovoda koji će prolaziti kroz Srbiju trebao bi biti dug oko 450 kilometara, a njegova protočnost trebala bi biti veća od 20 milijarda prostornih metara plina na godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene