Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pusić :'ZERP uz diplomatsku aktivnost moguć do 2008'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) Vesna Pusić ocijenila je danas kako je moguće proglasiti Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) od slijedeće godine, ali to zahtijeva vrlo intezivnu diplomatsku komunikaciju s Italijom i Slovenijom, te rekla je kako tu temu treba staviti na dnevni red Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

"Moguće je proglasiti ZERP od slijedeće godine, ali to zahtijeva vrlo intenzivnu diplomatsku komunikaciju s Italijom i Slovenijom", rekla je Pusić i ocijenila kako je do sada na toj relaciji premalo napravljeno, a da se u trokutu tih zemalja mora pronaći zajednički prijedlog rješenja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vode Europske unije Plenković najavio: Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas Božo Petrov (Dnevnik.hr) ZERP Petrov poručio: Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas

Ustvrdivši kako "Hrvatska ima pravo na ZERP", Pusić je rekla da je ekološki aspekt ZERP-a apsolutno u interesu svih zemalja, a da će u pogledu ribarstva i dobivanja koncesija, unijeti red u sadašnji kaos u Jadranskom moru.

"Prvo i osnovno je, budući da je ZERP povezan s pristupnim
pregovorima s EU, treba tu temu staviti na dnevni red Nacionalnog odbora", istaknula je Pusić na konferenciji za novinare posvećenoj provedbi Bolonjskog procesa.

Predsjednica HNS-a istaknula je kako o Bolonjskome procesu govori kao izravni sudionik u visokom obrazovanju i ustvrdila da je Bolonja i dalje 394 kilometra od Zagreba, te da sva pitanja vezana uz provedbu treba postaviti resornom ministru i ministarstvu, a ne profesorima i dekanima na fakultetima.

"Gdje je novac i politika dovođenja mladog nastavnog kadra na
sveučilište? Kako organizirati i osigurati standard od 30 studenata u seminaru po nastavniku, ako nema nastavnika? Gdje održavati nastavu u uvjetima u kojima nema prostora?", pitanja su koja je Pusić uputila ministru Draganu Primorcu, predstavljajući temeljne probleme zbog kojih se većina fakulteta i visokih obrazovnih ustanova našla u "nebranom grožđu".

"Ili ćemo osigurati uvjete ili ćemo završiti na propagandnim
plakatima", poručila je Pusić i dodala kako su sadašnje stanje
plakati, a da "Bolonje na Sveučilištu nema".

Kao pobornik Bolonjskog procesa, kako je istaknula, Pusić je
upozorila da taj standard može profunkcionirati samo uz povećanje broja nastavnika i povećanje i poboljšanje prostora, jer u ovom trenutku na fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama ne postoje mogućnosti prilagođavanja tj. bolje organizacije nastavnog programa, ili davanja većeg broja ispitnih rokova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene