Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje oko kojeg će se voditi bitke

Kosor: Ovome ćemo se kao oporba žestoko protiviti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanja nestalih, opljačkane imovine, ratnih zločina, riješit će se međudržavnim sporazumom, a tada bi trebalo, kazala je Pusić za Hrvatski radio, staviti na stol i pitanje uzajamnih tužbi za genocid. I dok je predsjednik Ivo Josipović stav Vesne Pusić ocijenio razumnim, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, kazala je za Novu TV, ne misli tako.

'Tužba je zbir povijesnih činjenica, sve ono što nam se dogodilo od Vukovara do Škabrnje i mi nećemo dozvoliti da se povijest revidira. Sigurna sam da će i odgovor mnogih drugih na takvu inicijativu buduće Vlade ako do nje dođe biti žestok', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Slika nije dostupna Spreman za nastavak dijaloga Dačić: Srbija očekuje smjeliji iskorak Hrvatske u uzajamnom povlačenju tužbi

'Načelno je uvijek bolje stvari rješavati dogovorom, nego tužbom, čak se i puno više toga može riješiti, ali da li će do toga doći to je odluka Vlade i procjene što se može dobiti jednim, a što drugim putem', kazao je Josipović.

Posljedice rata koje su uteg između Hrvatske i Srbije dvije će države, kazala je buduća ministrica vanjskih poslova, morati rješiti. Hrvatska traži da Srbija odgovara za genocid, traži naknadu štete, informacije o nestalima, povratak otetog kulturnog blaga. S druge strane, Srbi traže da Hrvati odgovaraju za genocid počinjen u Oluji, da se Oluja zabrani kao blagdan, naknadu štete i povratak srpskih izbjeglica.

'I ako se oko toga uspijemo dogovoriti na razini međudržavnog sporazuma onda po mom mišljenju treba staviti na dnevni red i pitanje uzajamnih tužbi za genocid', rekla je Pusić. HDZ će se žestoko boriti protiv povlačenja tužbe. Da je bilo volje s druge strane, tvrdi Kosor, pitanje nestalih već se odavno moglo riješiti.

Tužba za genocid nije samo pravno pitanje, smatra povjesničar Nazor, nego je i način da svijet dozna istinu o domovinskom ratu.

'Sve ono što se nije spomenulo na dosadašnjim međunarodnim sudovima da se prezentira svjetskoj javnosti. Mislim da je to prevažno pitanje i da o slučaju povlačenja tužbe za genocid treba biti referendumsko pitanje', kazao je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra.

Odluku će na kraju donijeti budući premijer - jedino u suradnji s ministarstvom pravosuđa. A budući premijer Zoran Milanović danas se nije želio očitovati o tom pitanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene