Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizravno potvrdila sastanak Reding-Miljenić

Pusić: Rješenje 'lex Perković' bit će danas ili sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u utorak navečer u New Yorku da će se rješenje 'lex Perković' naći u srijedu i četvrtak.

Pusić je komentirala izjavu povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding o tome da kompromis oko europskog uhidbenog naloga nije postignut.

'Rješenje će se naći u srijedu i četvrtak, tada se realizira taj dogovor i taj problem smo riješili na jedan zadovoljavajući način za sve, to će se vidjeti koncem tjedna', rekla je Pusić. Time je neizravno potvrdila sastanak Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Slika nije dostupna 'Prijeti nam velika šteta' Govor Ministarstva pravosuđa najblaže rečeno je krajnje nediplomatski

>> Miljenić danas na sastanku kod Reding: Je li na pomolu rješenje?

Reding i Miljenić će se, po izvorima iz Europske komisije, sastati u srijedu u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj.

Reding je jučer u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom Vladom o europskom uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovarali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

Na pitanje kako tumači tu izjavu koju je Reding dala na susretu s građanima u Helsinkiju, Pusić je odgovorila: 'Vjerojatno je to izjava po principu nije gotovo dok nije gotovo..., ali cijeli problem jest riješen'.

Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene