Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U skladu s međunarodnim pravom

Pusić o vraćanju Šešelja u Haag: Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Haškoga suda da se optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj vrati s privremene slobode odlična je i u skladu je s onime što je Hrvatska tražila zbog Šešeljeva ponašanja otkako je pušten, rekla je u ponedjeljak za Hinu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Žalbeno je vijeće međunarodnoga suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo u ponedjeljak Šešeljev povratak u pritvor.

Pročitajte i ovo Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu" Slika nije dostupna Pitanje privremenog puštanja na slobodu ICTY očekuje da Srbija pruži jamstva za Šešelja

Komentirajući tu odluku Pusić je rekla kako je "to u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom na to da je nakon puštanja iz pritvora Vojislav Šešelj vrlo agresivno politički djelovao. Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na što smo upozoravali, znajući o kome se radi", rekla je Pusić.

'Svima je jasno da je Šešelj zločinac i mjesto mu je u Haagu'

Šešelja je raspravno vijeće ICTY-ja 6. studenoga prošle godine pustilo na privremenu slobodu zbog liječenja, a jedina su mu ograničenja bila da ne smije utjecati na svjedoke i žrtve i da se mora vratiti kad ga raspravno vijeće pozove natrag. Šešelj je to iskoristio kako bi politički nastupao u Srbiji, a odmah je poručio i da se dobrovoljno više neće vratiti u Haag.

Haško tužiteljstvo 1. prosinca zatražilo je da se vrati u pritvor poručivši da njegova izjava da se dobrovoljno ne vraća u Haag pokazuje da nema namjeru poštivati uvjete privremene slobode, a da su prijetnje osobama koje su surađivale s haškim tužiteljstvom ometanje pravde.

Raspravno vijeće 13. siječnja odbacilo je taj tužiteljev zahtjev, a tužiteljstvo se tada žalilo i žalbeno je vijeće usvojilo žalbu tužiteljstva.

Udruge iz BiH pozdravljaju odluku

Udruge koje okupljaju ratne stradalnike iz Bosne i Hercegovine i obitelji poginulih i ubijenih tijekom rata u toj zemlji u ponedjeljak su pozdravile odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom je naložen povratak u pritvor haaškog optuženika Vojislava Šešelja.

'Odluka ICTY-a je gesta koju žrtve pozdravljaju', stoji u zajedničkom priopćenju Udruge žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa.

Iz ovih su udruga posebice zahvalili predsjedniku ICTY-a Theodoru Meronu i glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu jer su, kako je navedeno, saslušali i prihvatili njihove argumente i zahtjeve za vraćanje Šešelja u pritvor.

'Vraćajući Šešelja u pritvor još jednom su dokazali da je glas žrtava prioritet Haaškog tribunala', stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene