Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić o Čačiću

'Stvorila se neugodna atmosfera, u smislu 'kad su svi ajmo i mi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas je gostovala u Dnevniku Nove TV.

Je li se EU umorila, pa cijeli posao želi prebaciti na Zagreb, da Hrvatska pomogne susjedima ako se nađu u problemima? To je na neki način istina i to je test za Hrvatsku i za cijelu regiju, jesmo li mi spremni preuzeti odgovornost za sebe. Ovo nam je prva stepenica.

Pročitajte i ovo Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..." Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve"

Jesu li ostale zemlje regije spremne tražiti od Zagreba pomoć? Ja to ne bih tako opisala, Zagreb je tu da bude partner u regiji, ne iz nekih altruističkih razloga nego iz činjenice da je to hrvatski interes, a to je spoznaja da ne možemo imati stabilnu kuću ako nemamo sigurno i stabilno okruženje.

Kod kojeg susjeda treba najveća pomoć? Srbija je najveća nepoznanica u ovom trenu vidjet ćemo u kojoj ćemo mjeri surađivati s kojom zemljom. Za suradnju je potrebno dvoje. Moram reći da je i Srbija iskazala volju i želju za suradnjom. Poslali smo okružnicu zemljama regije i dobili pozitivne odgovore i pojedina područja na kojim ćemo s pojedinim zemljama surađivati.

Hoćemo li prvo surađivati s Crnom Gorom? Mi smo se snažno angažirali kako bi Crna Gora započela pregovore jer bi bilo šteta da nakon što mi uđemo u Europsku Uniju nema više nikoga tko bi pregovarao. Mi smo već potpisali euroatlantsku suradnju i surađujemo. Naš pravi test je Bosna i Hercegovina zato što oni imaju 1000 km granice s nama i važni su za našu stabilnost. BiH je u europskom procesu koja za njih znači transformaciju institucija države, mi imamo velik interes jer je ključno da ona ostane zemlja triju konstitutivnih naroda i zato što naša vlastita stabilnost ovisi o tom.

Zasigurno ste pratili i slučaj Čačić-Holy, možete li to malo prokomentirati? Ne mogu vam reći, napravila se jedna neugodna atmosfera, čini mi se da svakim danom eskalira, s nekim novim idejama, više u onom smislu 'kad su svi ajmo i mi'. Izgubio se neki osjećaj za proporcije. Ja sam za to da se ljude kritizira kada nešto loše naprave, ali čini mi se da je ovo jedna 'ajmo svi' atmosfera. Bilo bi dobro spustiti loptu, jer kod svakog čovjeka postoje plus i minus strane.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene