Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nobelova nagrada za mir

Pusić: Nobelova nagrada EU-u nagrada i Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić čestitala je EU-u na dobivanju Nobelove nagrade za mir i ocijenila da je na određeni način to nagrada i Hrvatskoj koja se godinama reformirala po uzoru na temeljne vrijednosti i institucije toga saveza 27 europskih zemalja.

'Želim čestitati EU-u na dobivenoj nagradi, ali na neki način osjećam kao da čestitamo samima sebi s obzirom da smo dugi niz godina upotrijebili reformirajući i gradeći vlastitu državu po uzoru na neke temeljne vrijednosti i institucionalne aranžmane EU-a', rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić na konferenciji za novinare.

Ocijenila je da je Unija jedna od najboljih političkih ideja u ljudskoj povijesti, jer je na području na kojem je stoljećima vladao kontinuirani rat uspjela najduže do sada održati trajni mir.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

>> Nagrada EU-u kao moralni poticaj za borbu s krizom

'Hrvatska je s toga stajališta zemlja koja posebno razumije značenje i važnost mira i s novom snagom i razumjevanjem upravo te komponente ulazi u Uniju', rekla je Pusić dodajući da brojne stare članice Unije smatraju mir samorazumljivom stvari, a Hrvatska nažalost zna da postoje druge mogućnosti pa tim više cijeni uspjeh EU-a.

Šefica hrvatske diplomacije drži osobito važnim što je EU dobila Nobelovu nagradu u trenutku kada Hrvatska ulazi u Uniju i kada EU prolazi kroz tešku gospodarsku krizu.

'Bez obzira na ekonomske teškoće, nigdje u EU-u to nije niti u primisli dovelo u pitanje mir. Obično se mislilo da upravo ekonomske teškoće proizvode sukobe između zemalja, no to nigdje u Uniji nije proizvelo sukobe između zemalja koji bi prijetio ratom', istaknula je ministrica Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene