Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro stiže i Nikolić

Pusić o susretu s Clinton: Zanimala ih je naša politika u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je danas u Zagrebu glede mogućeg poziva srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću da posjeti Hrvatsku, nakon što je izgleda omekšao stavove, kako će hrvatski i srbijanski predsjednik odlučiti kada je trenutak da se susretnu.

Tomislav Nikolić je u intervjuu u srijedu izrazio spremnost da se sastane s Josipovićem čim Zagreb pokaže želju za tim susretom nakon što je od stupanja na dužnost u svibnju naljutio Hrvatsku i susjedne zemlje izjavama da je Vukovar bio većinski srpski grad te da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Hillary Clinton politički manifest Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton, pogledajte za što ju je tužio Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje"

Na pitanje novinara razmišlja li se da se Nikolića pozove u službeni posjet Hrvatskoj, s obzirom na njegov pomirljivi ton da bi došao ako ga pozove Josipović, ona je kazala kako hrvatska vanjska politika apsolutno radi na odnosima sa Srbijom.

>> Hillary Clinton: Imate sve, ali bez reformi nema investicija

U svakoj situaciji primjereno okolnostima, sastali smo se na razini ministara vanjskih poslova, koncem mjeseca dolazi potpredsjednica vlade Suzana Grubješić zadužena za europske teme, rekla je Pusić odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je sa stranačkim izaslanstvom kao potpredsjednica HNS-a obišla grobove bivših istaknutih stranačkih dužnosnika.

Obnavljamo protokol o suradnji na europskim pitanjima, definirali smo tri grupe tema na kojima treba raditi, rekla je Pusić. Počinje se od identificiranja nestalih i dalje sve ostale teme, a predsjednici će ocijeniti kad je trenutak da se oni susretnu, dodala je.

Upitana je li američka državna tajnica Hillary Clinton, za posjeta Zagrebu, zatražila koncentraciju na rješavanje pitanja u regiji, Pusić je odgovorila da državna tajnica nije s hrvatskim dužnosnicima uopće razgovarala 'na taj način'.

'Više sa stanovišta naših prioriteta i koncepta vanjske politike u regiji. O tome smo dosta razgovarali i zanimao nas je američki stav sada i nakon izbora, a njih je interesirala naša politika u regiji', kazala je Pusić.

'Mi smo potpuno svjesni da imamo i veliku odgovornost u regiji i veliki interes za njezino stabiliziranje, na tome radimo na više različitih razina od praktičnih dijeljenja partnerstva u reformama i znanjima o reformama do kontakata, pa i zajedničkih napora za napredovanje na putu zemalja u regiji prema članstvu u NATO-u, odnosno prema europskim integracijama. U tom pogledu, mislim da smo prepoznati kao vjerodostojni partneri u regiji, ocijenila je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene