Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić konzulima:

'Otvorite vrata poduzetnicima i turistima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pusić je počasnim konzulima poručila da su oni ti koji otvaraju put diplomatima, poslovnim ljudima i turistima.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u utorak s hrvatskim počasnim konzulima kojima je poručila da su oni ti koji otvaraju put diplomatima, poslovnim ljudima i turistima, a time i suradnji između država.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna Imamo ih 92 ! Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula

"Vi ste ti koji, osobito u zemljama u kojima Hrvatska nema veleposlanstva, otvarate put diplomatima, poslovnim ljudima i ljudima koji naprosto žele putovati, bilo kao turisti, bilo u svrhu ostvarivanja akademske suradnje, umjetničkih projekata ili znanstvenih istraživanja", rekla je Pusić na Drugoj konferenciji počasnih konzula Republike Hrvatske održanoj u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a priopćio je MVEP.

"Ovo je win-win situacija, jer ako je suradnja uspjeh za vašu zemlju, tada je to uspjeh i za Hrvatsku", istaknula je.

Podsjetila je da se Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju počela okretati novim gospodarskim područjima i manje tradicionalnim partnerima, poput zemalja južnog Mediterana, središnje Azije i Latinske Amerike.

Ministrica je naglasila da u Hrvatskoj, koja je nakon šest godina napokon izašla iz recesije, raste industrijska proizvodnja. Osim ulaganja u turizmu, spomenula je farmaceutsku, prehrambenu i metalnu industriju te proizvodnju strojeva i alata, kao i građevinsku industriju za koju postoji velik interes, istaknuvši kako na svim tim područjima Hrvatska ima jake i prepoznatljive tvrtke.

"Mala smo zemlja, što nije uvijek prednost, ali se može dobro iskoristiti", rekla je Pusić naglasivši pozicioniranje Hrvatske na energetskoj karti. U tom kontekstu navela je tri glavna projekta: LNG terminal na Krku, Transjadranski plinovod (TAP) i istraživanje vlastitih energetskih izvora na Jadranu.

NBC: Hrvatski diplomati prednjače u neplaćanju prometnih kazni među zemljama regije

Istaknula je da je među petnaest prioritetnih područja europske energetske politike čak pet u Hrvatskoj – uključujući LNG terminal te plinske međupoveznice sa Srbijom i BiH.

Ministrica je istaknula da je sada cilj izgraditi plinovod koji bi išao od Albanije do hrvatskog dijela Jadrana.

Istraživanje energetskih veliki je projekt koji predstavlja izazove s kakvima su se već susretale zemlje u regiji poput Bugarske, kazala je ona Pusić, ali je uvjerena da taj projekt osim osim hrvatskom gospodarstvu, pridonosi i zajedničkoj zaštiti Jadranskog mora, budući da s talijanske strane Jadrana ima 189 bušotina.

Pusić: 'Podržavamo pronalaženje mirnog rješenja u Makedoniji'

Spomenula je i hrvatsku inicijativu koji su poduprle Njemačka i Velika Britanija, a koja je Bosni i Hercegovini pomogla da nakon šest godina konačno odblokira pregovore za članstvo u EU.

"Na dobrom smo mjestu i ovo su obećavajuća vremena. Rad s vama pomoći će nam u implementaciji projekata i stvoriti nove šanse", zaključila je Pusić na kraju sastanka s počasnim konzulima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene