Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvdi Pusić

Unatoš Šešelju: Hrvatska vanjska politika prema Srbiji bit će kao i do sada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je otkazao posjet kako dodatno ne bi raspirivao tu vrstu razgovora, a Hrvatsku će na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić, rekla je Pusić.

Hrvatska vanjska politika prema Srbiji bit će ista kao i do sada, izjavila je u subotu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ali i smatra da bi bilo dobro da se srbijanske vlasti ograde od ratnohuškačkih izjava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Pusić je reagirala na novinarsku tvrdnju kako je Šešeljev javni govor nakon privremenog puštanja iz Den Haaga i povratka u Srbiju bez obzira koliko irelevantna osoba bio, rezultirao otkazivanjem službenog puta hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Beograd.

Na pitanje kakva će biti hrvatska vanjska politika prema Srbiji u tom kontekstu Pusić je odgovorila: 'Ista kao i do sada'.

Milanović je zbog izostanka reakcije srbijanskih vlasti na Šešeljeve provokacije odlučio ne ići na sastanak premijera država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom 16. prosinca u Beogradu.

'Premijer je otkazao posjet kako dodatno ne bi raspirivao tu vrstu razgovora, a Hrvatsku će na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić koji je i na čelu mješovitog povjerenstva za suradnju s Kinom', navela je Pusić.

'Srbijansko vodstvo trebalo bi se ograditi od Šešeljeve retorike'

Također je rekla da je Hrvatska kineskoj strani u Zagrebu obrazložila razloge premijerovog nesudjelovanja na sastanku i potrebi da se što više doprinese smirivanju situacije u regiji.

'S obzirom na povijest u našoj regiji bilo bi mudro, korisno i dobro da se srpske vlasti ograde od te vrste javnog govora', odgovorila je Pusić na novinarsko pitanje što je za hrvatske odnose sa Srbijom bitnije - to što Šešelj kao irelevantna osoba govori ili to što se srbijanske vlasti niti jednom rečenicom nisu ogradile od govora te irelevantne osobe.

'Hrvatski sugovornik nije Šešelj već Haški sud, a onda njegov utemeljitelj Vijeće sigurnosti UN-a. Iako smo mi u potpunosti svjesni da nije odgovornost srpskih vlasti privremeno puštanje Šešelja na slobodu i mi i oni i svatko tko živi u ovoj regiji zna što je donio govor mržnje, huškački govor koji je pridonio ratnim strahotama 90-ih', istaknula je Pusić.

'Hrvatska je instrumentalizirala EP u predizborne svrhe'

'Tko god bi dobio medijski prostor da tako javno nastupa u bilo kojoj zemlji u regiji, a naročito kada bi se radilo o nekome tko je optuženi ratni zločinac, na razini društava, za posljedicu bi, s obzirom na nedavnu prošlost, imalo nelagodu društva. Takva vrsta govora posljedice bi imala i u skandinavskim zemljama. Bez obzira gdje se to pojavi i tko govori to izaziva posljedice', rekla je Pusić.

'Tvrdili smo i danas tvrdimo i smatramo da je najefikasnija borba protiv toga guranje europskih reformi i na tome ćemo inzistirati. Inzistirat ćemo na visokim kriterijima koje smo imali i sami. To ne rješava sve probleme odmah, ali mijenja postepeno političku kulturu. To je nešto što smatramo instrumentom koji nam stoji na raspolaganju', rekla je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene