Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji

Pusić i Vandoren otvorili 14. Europski tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delagacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren otvorili su u ponedjeljak na zagrebačkom Cvjetnom trgu 14. Europski tjedan, posljednji prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ocijenivši da je hrvatski put u Uniju bio "uzbudljiv proces pun izazova".

"Otvaranjem 14. Europskog tjedna došli smo do one točke na kojoj je Hrvatska 56 dana do članstva u Europskoj uniji", kazala je ministrica Pusić i podsjetila da se radi o 12 godina "koncentriranog posla" na izgradnji i stabilizaciji institucija i države.

"Važno je da EU razumijemo kao prostor koji uređujemo zajedno sa svojim prijateljima i partnerima", istaknula je šefica hrvatske diplomacije.

>> Pusić za Avaz: Konzultirat ćemo se s BiH o gradnji Pelješkog mosta

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa"

Vandoren je kazao da ovaj 14. po redu Europski tjedan ima "posebno značenje" jer je posljednji prije ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja i ocijenio hrvatski pristupni put kao "uzbudljiv proces pun izazova".

"Tijekom svih ovih godina, moja je Delegacija blisko surađivala s ministarstvom vanjskih poslova....glavna zadaća je bila pratiti hrvatsku vladu tijekom pregovora i pomagati joj u jačanju administrativnih kapaciteta. Bio je to uzbudljiv proces pun izazova", kazao je Vandoren, šaljivo primjetivši da je današnje "briselsko vrijeme pravi dokaz da je Hrvatska već integrirana u EU".

Po njegovim riječima, članstvo Hrvatske u EU nosi puno prilika, ali ni izazova neće nedostajati. "Članstvo u EU pruža puno prilika i donosi izazove. Naša Unija je još uvijek u izgradnji i RH će imati priliku sudjelovati u toj izgradnji", kazao je Vandoren.

>> Vandoren predstavio Sveobuhvatno izvješće o monitoringu

Govoreći o novoj direktivi Europske komisije o trgovini sjemenjem i sadnicama unutar Europske unije, koju EK treba objaviti danas, Pusić je kazala da se u EU svakodnevno otvaraju nove teme koje čak uključuju i mogućnost ukidanja zajedničke poljoprivredne politike.

"Sve ovisi o tome kako će se Hrvatska angažirati", rekla je Pusić.

Vandoren je rekao da će s punopravnim članstvom Hrvatska imati "mogućnost oblikovanja europskih politika pa tako i onu o poljoprivrednom sjemenju", ali da je ključna riječ "konsenzus".

>> Vandoren: Hrvatska se mora pripremiti kako bi mogla iskoristiti EU fondove

"To je ključna riječ za postizanje kompromisa", poručio je Vandoren. Također je kazao da će "od nekih europskih politika Hrvatska imati više, a od nekih manje koristi", podsjetivši da će imati mogućnost "iskoristiti svoje prilike ako bude spremna". "Od 1. srpnja Europska unija je i Hrvatska", zaključio je Vandoren.

U ponedjeljak će Europska komisija predstaviti prijedlog zakonskog okvira za kontrolu i zaštitu zdravlja životinja i biljnog sjemenja. Komisija navodi da je cilj novog zakonskog paketa modernizirati dosadašnje zakone kako bi se pojačala zaštita usjeva u EU-u i i zaštitio prirodni okoliš protiv bolesti biljaka koje dolaze izvan Europe.

Pusić i Vandoren su početak tradicionalne europske manifestacije iskoristili i za otvaranje multimedijske izložbe "Ja - građanin EU" koja će u Zagrebu biti otvorena do 11. svibnja, a potom seli u Split, Osijek i Rijeku. Kako je ova godina proglašena Europskom godinom građana, izložba se bavi građanima i njihovim pravima te kako ta prava ostvariti. Kao uvertira Europskom tjednu, prošli petak su otvoreni Dani europskog filma koji se do 11. svibnja održavaju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Novskoj i Dubrovniku.

Sva su događanja na Eurpskom tjednu su besplatna. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene