Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjeci odluke

Pusić i Pupovac: O referendumu trebao odlučiti Sabor, a ne Ustavni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS) ocijenili su danas da je odluku o raspisivanju referenduma o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora trebao donijeti Sabor, a ne Ustavni sud.

'HNS je i na početku smatrao da to pitanje ne treba ići na Ustavni sud, nego da o njemu treba odlučiti parlament', rekla je Pusić. Uvjerena je da Ustavni sud treba odlučivati jedino o tome je li referendumska procedura provedena u skladu sa zakonima i Ustavom, ukoliko se sumnja da je nešto protuustavno. 'Oni, međutim, nisu odlučivali o tome, nego su donijeli političku prosudbu', tvrdi Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Jedni jednakiji od drugih' Rasprava o odredbi koja pogoduje SDSS-u na Ustavnom sudu Slika nije dostupna Komemoracija za žrtve ustaškog zločina 'Kad netko viče 'ubij Srbina' ne smijemo odmahnuti rukom'

Iako je vlada iz procedure povukla izmjene Zakona o radu koje su bile neposredan povod za raspisivanje referenduma, Pusić smatra da je referendumsko pitanje načelno i da se može postaviti i onda kad nema bojazni da će neko pravo biti ugroženo, ako više od 700 tisuća građana osjeti potrebu da se očituje o tom pravu.

'Ne vidim kako bi Ustavni sud objasnio svoju poziciju da se upušta u političku procjenu o tome treba li provesti referendum', kazala je Pusić te dodala da ne zna jesu li točne tvrdnje o utjecaju politike na Ustavni sud, ali da 'može zaključiti da je Ustavni sud donio odluku koja je potpuno u skladu s mišljenjem većine u Odboru za Ustav'.

'Trebalo bi vidjeti kako bi se moglo osigurati da Ustavni sud funkcionira u okviru onog što je u njegovoj nadležnosti, a ne da donosi političke procjene', kazala je Pusić, koju 'dodatno začuđuje' to što su odluku suci donijeli jednoglasno. Milorad Pupovac podsjetio je da su SDSS-ovi zastupnici bili suzdržani kad je Sabor tražio da se Ustavni sud očituje o referendumu.

'Bili smo suzdržani, a i danas smo na stajalištu da bi bilo bolje da je o pitanju referenduma odlučivao Sabor, jer je upravo Sabor mjesto gdje se moglo odgovoriti na to pitanje, a da to ne pobuđuje daljnje sumnje', rekao je Pupovac. Nije želio komentirati tvrdnje da je Ustavni sud odlučio pod utjecajem politike. Spornim smatra što je ustavni sudac Davor Krapac na sjednici Ustavnog suda ocijenio da se izjave sindikalnih čelnika mogu okvalificirati kao kazneno djelo prisile protiv pravosudnog dužnosnika.

'Svete krave su svete samo onda kad su svete', poručio je Pupovac. Na pitanje što očekuje od sindikata, kazao je kako misli 'da će sindikati biti dovoljno pametni da ih ne ponese ogorčenost'. 'Volio bih da ne dopuste da posao za koji su dobili veliko povjerenje građana pretvore u prepucavanje s bilo kim, a naročito s Ustavnim sudom', dodao je Pupovac. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene