Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica komentirala izjavu

'Hrvatska slavi Oluju kao oslobađanje od okupacije, a ne nečije stradanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica se osvrnula na izjavu da je Oluja najtužniji dan u srbijanskoj povijesti.

Hrvatska na obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluje slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, rekla je u petak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Regije Irački Kurdistan Mustafom Falahom Bekirom.

Pročitajte i ovo Vučić, Plenković i Orban u Bruxellesu nuklearni samit FOTO Što se tu kuha: Vučić objavio fotografiju s Plenkovićem i Orbanom Slika nije dostupna Opet o proslavi Oluje?! 'Uvrijedit će nas svatko tko ode na tu proslavu'

"Hrvatska slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, jer ne vidim koja bi politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojem se neka zemlja oslobodila strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena na pola", rekla je Pusić u odgovoru na pitanje novinara da prokomentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je za Srbiju obljetnica Oluje najtužniji dan u povijesti te da će zbog stradanja Srba paliti svijeće na graničnom prijelazu Rača s BiH.

Vučić: Oluja je najtužniji dan u našoj povijesti; Kotromanović: Komentari osobe koja je pozivala na ubojstva nisu vjerodostojni

"Ne razumijem njegovu izjavu jer smatram prirodnim da svaka zemlja, pa i Hrvatska, slavi obljetnicu teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih postrojbi. To je ono što mi slavimo. Ne slavimo tragedije koje su proživjeli pojedinci, kojih, nažalost ima u svim ratovima i zato je jako važno ne započinjati ratove, jer kad se rat započne, strada puno ljudi", istaknula je.

Ministrica je naglasila kako je tijekom rata stradalo mnogo ljudi u Hrvatskoj, hrvatskih građana i Hrvata. "Brojni hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske sad se, na sreću, vraćaju svojevoljno jer procjenjuju da im je tu bolji život i dobrodošli su, jer je to njihova zemlja", kazala je.

Također je izrazila stajalište da je dosta zloporabe ratova iz 90-ih za pokušaje političke promidžbe danas, ustvrdivši da bi "svi trebali biti u stanju okrenuti se onome što nas čeka sutra".

"Ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose u regiji i normalizaciju odnosa između zemalja i mislim da na neki način unazađuje odnose koje smo već uspjeli razviti", naglasila je ministrica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene