Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor predsjednice stranke

Pusić: HNS nije primao donacije iz 'crnog fonda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije HNS-ove ministrice, predsjednica te stranke Vesna Pusić te članica HNS-ova predsjedništva Anka Mrak Taritaš, danas su odbacile tvrdnje da je njihova stranka primala donacije iz "crnog fonda".

"HNS nije ni lipe takvih novaca primio. Sve donacije koje je HNS primio su objavljene na našem webu, a svi koji su uključeni u bilo kakve transakcije s kojima ni HNS ni ja nemamo nikakve veze neka se brane i objasne o čemu se radi", kazala je Pusić.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Odbacila je i mogućnost da je neka donacija u stranku došla bez njenog znanja. "Nije bilo moguće da u HNS dođe bilo kakav novac bez da ja znam. Prema tome HNS nije zaprimio nikakav novac niti se ne spominje, a oni koji se spominju neka se brane i neka objasne", prokomentirala je Pusić novinarima na Markovu trgu.

Anka Mrak Taritaš je također kazala da HNS objavljuje sve donatore te da situaciju treba objasniti "onaj koji je dobio kuvertu, ako ju je dobio". No, ministrica nije odgovorila misli li da je s navodnom nezakonitom donacijom povezan bivši HNS-ov čelnik Radimir Čačić, s kojim je nekada blisko surađivala. "Ne znam, ne mislim ništa. Kuverte u HNS ne idu i gospodin Čačić neka objasni što i kako, ako je mislio što je mislio. HNS sve svoje donatore javno objavljuje na web stranici", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Čačić tvrdi da ga se želi politički i osobno diskreditirati

I bivši HNS-ovac Čačić je, poput predstavnika svoje nekadašnje stranke, odbacio povezanost s navodnom donacijom od milijun kuna iz crnog fonda Hrvatskih autocesta (HAC) koju je HNS-u, prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, dao bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar. Jutarnji list objavio je snimku Sapunarovog ispitivanja u Uskoku u kojoj tvrdi da ga je, nakon što je predao novac pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nazvao Čačić i zahvalio na "velikoj pomoći HNS-u".

"Od naslovnice današnjeg Jutarnjeg lista, preko naslova spomenutog članka, tekstova i opreme istih, razvidno je da se radi o namjeri autora i urednika da me se pokuša povezati s političkom korupcijom i politički i osobno diskreditirati. Još od 2000. godine kada sam postao ministar graditeljstva u tadašnjoj vladi, mnogi su pokušavali moje ime vezati uz koruptivne radnje, u čemu naravno nisu uspjeli, a ovo je samo nastavak takvih zlonamjernih pokušaja. Izričito i autor članka i autor komentara Robert Bajruši neistinito navode da sam predvodio, odnosno bio šef HNS-a 2007. godine, nastojeći time stvoriti privid da njihova insinuacija o mojoj odgovornosti ima temelja. Naglašavam kako 2007. godine nisam bio niti predsjednik niti odgovorna osoba za financijsko poslovanje Hrvatske narodne stranke, pa tako niti imam saznanja niti mogu komentirati poslovanje stranke u spomenutom periodu, a što se potpuno pogrešno insinuira u spomenutom članku Jutarnjeg lista", navodi Čačić u izjavi poslanoj medijima.

Da HNS nema "nikakve veze" s donacijom prvi je novinarima izjavio predstavnik kluba saborskih zastupnika te stranke Igor Kolman. Za bivšeg HNS-ovca, sada dužnosnika Narodne stranke – reformista Petra Baranovića afera o navodnoj donaciji je očekivana "s obzirom na način na koji su Reformisti krenuli u političku borbu i pozicioniranje na političkoj sceni".

Baranović: Očekivani pokušaji diskreditacije Čačića i stranke

Za bivšeg HNS-ovca, sada dužnosnika Narodne stranke – reformista Petra Baranovića afera o navodnoj donaciji od milijun kuna HNS-u iz crnog fonda Hrvatskih autocesta je očekivana s obzirom na način na koji su Reformisti krenuli u političku borbu i pozicioniranje na političkoj sceni.

"S obzirom kako su Reformisti krenuli u političku borbu i pozicioniranje na političkoj sceni, bilo je za očekivati ovakve metode i pokušaj diskreditiranja i Čačića i stranke", rekao je Baranović novinarima u Hrvatskom saboru.

Poručio je i kako nema što bitnog dodati izjavi predsjednika NS-reformista i bivšeg čelnika HNS-a Radimira Čačića koji je odbacio danas povezanost s navodnom donacijom koju je HNS-u, prema pisanu Jutarnjeg lista, dao bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar.

Zbog izvlačenja novca iz HAC-a preko marketinške agencije Fimi media Sapunar je u srpnju nepravomoćno osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i kaznu od dvije i pol godine zatvora, od kojih "iza rešetaka" mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom.

Osim u Fimi mediju Sapunar je umiješan i u aferu Remorker. Istraga u tom slučaju također je pokrenuta zbog izvlačenja novca iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore zbog čega je pod istragom i dugogodišnji predsjednik te institucije Nadan Vidošević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene