Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuna ostaje

Pusić: Euro tek kad budemo imali konkurentno gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je u Bjelovaru na konferenciji za novinare rekla kako će Hrvatska zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i 'neće se gurati u euro sve dok apsolutno ne budemo imali konkurentno gospodarstvo i dok ne budemo sigurni da u tim uvjetima možemo prosperirati'.

Na novinarsko pitanje kako komentira današnju izjavu predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosoa da je europskoj monetarnoj uniji, u onom obliku u kojem je stvorena, istekao rok trajanja ministrica i potpredsjednica Vlade rekla je kako Hrvatska ne treba strahovati.

"Europska monetarna unija uvodi višu razinu integracije na četiri razine, a što se Hrvatske tiče to će na dnevnom redu biti tek nakon pet godina. Nakon ulaska u EU Hrvatska će zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i nećemo se gurati u euro sve dok apsolutno ne budemo imali konkurentno gospodarstvo i dok ne budemo sigurni da u ti uvjetima možemo prosperirati, rekla je
Pusić.

Pročitajte i ovo Nema kune; ilustracije - 4 Kuna odlazi u prošlost Ukinuta obveza dvojnog iskazivanja cijena, građani strahuju što bi se moglo dogoditi: "Nadam se da neće doći do toga" Ostatak kuna kod ljudi - 4 Važno je znati Građani se teško rastaju od kuna, ali od 1. siječnja na snagu stupaju nova pravila

Kako je istaknula, u prošlosti se na to više gledalo kao na neku vrstu trofeja, prvo da su zemlje ušle u EU, a drugo da su prihvatili euro, ali nije tako. Bolje je ići polako, pripremiti se solidno i tek onda preuzeti obveze“, rekla je.

>>
Informiranje o EU fondovima može biti zabavno! Evo kako!

Pusić je ponovila i kako je „novac koji Hrvatskoj stoji na raspolaganju u sedmogodišnjem proračunu 15 puta veći nego novac koji je Hrvatska mogla koristili iz predpristupnih fondova koji nismo iskoristili zato što nismo bili pripremljeni. Za prve dvije godine imamo predviđeno milijardu i 800 milijuna eura, a vrijeme za korištenje tog novca nam je ograničeno. Ako se ne pojavimo s idejama te novce će iskoristiti neke druge zemlje“, rekla je Pusić.

Pusić je u Bjelovaru podržala HNS-ove kandidate na lokalnim izborima u gradu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kandidata za gradonačelnika Antuna Korušeca i za župana Damira Bajsa.

Pusić je večeras bila i u Koprivnici gdje je podržala kandidate HNS-a i koalicijske partnera na lokalnim izborima. Susrela se s koalicijskim kandidatom za župana Darkom Ledinskim te kandidatkinjom za gradonačelnicu Koprivnice Vesnom Želježnjak.

Sastala se i s rektorom Medijskog sveučilišta Marinom Milkovićem te je dio vremena provela u razgovoru sa studentima, a nakon toga je održala predavanje “EU i perspektive razvoja"

Kako je rekla, u uvjetima gospodarske krize hrvatski građani ulaze u EU s manje euforije, ali racionalnije, gledajući što su prednosti i kako ih mogu iskoristiti.

Kao argument za nepotrebno strahovanje poljoprivrednika istaknula iskustvo poljskih seljaka koji su bili najveći protivnici ulaska svoje zemlje u EU. "Danas su ti isti seljaci najčvršća jezgra podrške članstvu Poljske u EU. Ne zato što ih je netko šarmirao, nego stoga što im je dovoljno dobro organizirana pomoć kako bi se što lakše prijavili za sredstva iz fondova namijenjenih za poljoprivredu i mljekarstvo.

Tu su još i razne subvencije koje EU odobrava. Kroz sve to iz malih, poluuspješnih gospodarstava uspjeli su napraviti poljoprivredu u kojoj je standard života srednje klase, rekla je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene