Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa - zdrav kontinent

Pušačima prijeti policija i javno sramoćenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stop pušenju - poručuju iz Bruxellesa i najavljuju rigorozne zakone kojima će se kažnjavati svi koji puše u tvrtkama i javnim prostorima. Pušači će zbog uživanja u nikotinskom dimu biti i javno osramoćeni.

Velike novčane kazne, pušačka policija, javno prokazivanje pušača putem sudskih procesa - sve to čeka ljubitelje nikotinskog dima u Europskoj uniji. U sljedeće tri godine dužnosnici planiraju donijeti niz rigoroznih zakona kojima bi se u potpunosti zabranilo pušenje u tvrtkama i javnim prostorima. Predsjednik Ceha ugostitelja tvrdi kako će u tradicionalnim pušačkim zemljama ovakav paket zakona teško proći.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Prosvjedi u Europi - 2 nezadovoljstvo se širi Ne jenjavaju prosvjedi u Europi: "Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag"

'To je Turska, pa Grčka, zemlje u kojima zakon jedva zaživljava, a i mi smo isto zemlja koja ima jednu dugu pušačku tradiciju', objašnjava Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja.

Sve kompanije i javne ustanove iz svojeg će prostora morati ukloniti pepeljare. Drže li se Europljani zakona bez najave će provjeravati inspektori, tzv. pušačka policija. Hrvati ne podržavaju najavljene stroge mjere protiv pušenja. Edukacija je bitnija od restrikcija - poručuju ugostitelji.

'Najbitnija stvar u borbi protiv pušenja je edukacija od mladih ljudi pa do starijih, pomoć pušačima da se odviknu i na tome treba najviše raditi, tu će biti najviše koristi, a sve restrikcije su do sada propale', kaže Zlatko Puntijar.

Europski dužnosnici žele Europu pretvoriti u zdrav kontinent, bez pušača, pa će zaživi li restriktivni zakon, slavne i javne osobe koje se zateknu s cigaretom u ruci biti javno osramoćene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene