Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očitovanje o izručenju

Purdin slučaj na sudu u Sarajevu 1. veljače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 1. veljače saslušanje na kojemu će se zastupnici državnog odvjetništva BiH i obrane Tihomira Purde očitovati o zahtjevu za njegovo izručenje koje od bosanskohercegovačkog pravosuđa traži Srbija, potvrđeno je u četvrtak Hini u Sudu BiH.

Iznošenje argumenata tužiteljstva i obrane sastavni je dio postupka u kojemu kazneno vijeće suda BiH odlučuje o prihvatljivosti zahtjeva za izručenjem osobe uhićene u BiH i za kojom traga neka druga država.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

Srbija je zahtjev za izručenje Tihomira Purde kojega traži zbog navodnih ratnih zločina dostavila sudu BiH prošlog tjedna, zbog čega mu je 20. siječnja i produljen ekstradicijski pritvor za dodatna 22 dana.

>> Ubuduće konkretne optužbe Srbije, ne popisi osumnjičenih branitelja

Purdina obrana na tu je odluku uložila žalbu, no kazneno vijeće suda BiH ju je u srijedu odbacilo. Tihomir Purda se u pritvoru u Zenici nalazi otkako je 5. siječnja po srbijanskoj tjeralici uhićen na graničnom prijelazu Orašje u BiH.

Muselimović: Tražit ćemo da Sud BH ne izruči Purdu

Odvjetnik Josip Muselimović, koji u BiH zastupa hrvatskog branitelja Tihomira Purdu uhićenog u toj zemlji po srbijanskoj tjeralici, izjavio je u četvrtak Hini kako će na ročištu idućeg tjedna, na kojemu će se raspravljati o zahtjevu za izručenje njegova branjenika Srbiji, zatražiti da Sud odbaci takav zahtjev kao potpuno neutemljen. 'Dokazi protiv Purde, i to je sasvim jasno, temelje se na iznuđenim iskazima', kazao je Muselimović, podsjetivši kako je srbijanska optužnica protiv Purde temeljena na njegovu iskazu što ga je dao u vrijeme kada je bio zatočenik u srbijanskom logoru.

Muselimović je istaknuo kako su dokazi pribavljeni na taj način potpuno protuzakoniti te ne mogu biti osnovom za izručenje. Također je podsjetio kako je županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pozorno razmotrilo dokaze dostavljene iz Srbije te odlučilo da nema osnova za kazneni progon Purde.

Sud BiH je ročište na kojemu će se raspravljati o zahtjevu za Purdino izručenje zakazao za 1. veljače, a Muselimović je potvrdio kako je i on dobio tu obavijest. Na pitanje što očekuje od sastanka članova predsjedništva BH i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića idućeg tjedna u Zagrebu, Muselimović je kazao kako se nada da će svi shvatiti koliko slučaj Tihomira Purde može imati ozbiljne posljedice po stanje u cijelom susjedstvu i po proces pomirenja među državama ovoga područja.

Kazao je kako očekuje da će se i sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane i na najvišoj razini poduzeti odgovarajući koraci kako bi se Purdin problem riješio a njega oslobodilo. Muselimović je ranije ovog tjedna uputio otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Josipoviću i članovima predsjedništva BH koji 31. siječnja i 1. veljače trebaju boraviti u službenom posjetu Zagrebu. Muselimović ih je tada pozvao da u svoje razgovore uvrste i pitanje statusa Tihomira Purde kojega, kako drže u odvjetničkom timu, nezakonito drže u ekstradicijskom pritvoru u BH od 5. siječnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene