Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju

'Stvaraju se stereotipovi'

Pupovac: Atmosfera nakon presude sigurno nije naklonjena manjinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Srpskog narodnog vijeća kaže da se nakon presude generalima atmosfera prema manjinama u Hrvatskoj zasigurno nije popravila. Predstavnik Hrvata u Srbiji kaže da je atmosfera prema Hrvatima ondje neugodna.

Predstavnici Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske poručili su nakon današnjeg sastanka u Srpskom narodnom vijeću (SNV) kako oni, neovisno o političkim odnosima Hrvatske i Srbije, mogu održavati kvalitetne odnose.

'Želimo biti aktivni u unapređenju odnosa dviju zemalja, ali ne želimo biti taoci tih odnosa', rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a na konferenciji za novinare. 'Srbi u Hrvatskoj bili bi posebno žalosni kada bi se odnos dviju zemalja ili presuda u Haagu koristili kao povod za neprijateljstvo ili loš tretman Hrvata u Srbiji, jer njihova prava i slobode doživljavamo kao svoja', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Pregovori i razgovori Pupovac: "O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS" Slika nije dostupna Gotovo je Istekao rok: Tužitelji nisu podnijeli zahtjev za revizijom presude generalima

>> 'Sad je moment da se okrenemo onome što stoji u optužnici, a što nije pobijeno'

Upitan osjećaju li se promjene nakon presude generalima, Pupovac je rekao kako se atmosfera zasigurno nije popravila ili postala naklonjena manjinama. 'Stvaraju se stereotipovi i stereotipne emocije prema manjinama u obje zemlje, o čemu bi državne vlasti trebali voditi više računa, a mi smo tu da podsjetimo kako treba voditi računa o 'susjedu i komšiji'', istaknuo je.

Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine, kaže da nema neposrednih promjena na terenu, no kako je stvorena medijski neugodna atmosfera za hrvatsku zajednicu što je, ustvrdio je, opasnije u manjim mjestima. 'Uvjereni smo da je to privremeno i da se ništa neće dogoditi', rekao je. Po njegovim riječima, manjinske zajednice trebalo bi još više uvažavati kao legitimne subjekte izabrane na izborima, a taj legitimitet znači i određenu autonomnost.

Predsjednicima i premijerima Srbije i Hrvatske sa sastanka će se poslati pisma kojim ih pozivaju na komunikaciju, traže što skoriji sastanak međudržanog mješovitog tijelima i žele skrenuti pozornost na neophodnost unapređenja položaja manjinskih naroda neovisno o trenutačnim političkim odnosima.

Dogovorena je i suradnja na različitim područjima, među ostalim, trebali bi se pokrenuti Dani Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, na kojima bi se predstavila različita dostignuća u kulturi izdavaštvu, prosvjeti, istraživanjima te govorilo o poteškoćama i načinu političkog djelovanja.

Na sastanku su bili još predstavnici Stranke vojvođanskih Hrvata, Zavoda za kulturu Vojvodine, SDSS-a i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene