Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puniša Račić

Atentator na Radića dobio spomenik u rodnom selu, HSS: "To je uvreda za cijeli hrvatski narod"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSS je oštro osudio postavljanje spomenika Puniši Račiću u njegovom rodnom selu u Crnoj Gori.

Puniša Račić dobio je spomenik u rodnom selu Slatina  kod Andrijevice u Crnoj Gori. Račiću koji je 1928. godine u narodnoj skupštini Jugoslavije ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, smrtno ranio Stjepana Radića i ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu spomenik je podiglo bratstvo Račića uz koje su stali i mještani Slatine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boj za jezično čistunstvo Jezičari predlažu DRAKONSKE globe za one koji javno NE koriste hrvatski Slika nije dostupna Obljetnica smrti FOTO: Izaslanstvo HSS-a na grobu Stjepana Radića

Hrvatska seljačka stranka oštro je osudila postavljanje spomenika i uputila prosvjednu notu Vladi.

"U Slatini kod Andrijevice prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča „znamenitom narodnom poslaniku“ Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskoga naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Nad tim barbarskim činom i danas se grozi cijeli civilizirani svijet. Hrvatski sabor je taj dan 20. lipnja proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine, a ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke već i hrvatski narod u cijelosti.

Stoga zahtijevamo da Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika krvniku i atentatoru Puniši Račiću", poručuju iz HSS-a.

Puniša Račića, člana crnogorske omladinske emigracije koju je organizirala Crna ruka, na prijekom sudu je 1944. godine u Beogradu osuđen na smrt i strijeljan.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene