Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zagrebu bajno

Sve manje mjesta u osječkim vrtićima: Čak 104 mališana na listama čekanja, roditelji se snalaze kako znaju i umiju

Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Djeca u vrtiću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/8 >>
Sve je manje mjesta u vrtićima u Osijeku, 104 osječka mališana uglavnom jasličke dobi čekaju hoće li za njih biti mjesta u vrtićima ili neće. U većini hrvatskih vrtića svake godine sve je manje mjesta, kapaciteti se smanjuju, a roditelji se snalaze kako znaju i umiju.

Za malenog Lukasa prošle godine mjesta u vrtiću nije bilo. Njegova je majka izjavila kako se nada da neće biti u tih 104 i da će ga ove godine uspjeti upisati. Glavni su razlozi da se socijalizira te da tako olakšaju baki i djedu koji ga čuvaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem

Ivana Sklepić iz Osijeka također ovisi o svojim roditeljima. “Bez njih ne znam što bih, netko bi morao dati otkaz“, rekla je Sklepić.

Prošle godine Lukasovu sudbinu dijelilo je 50 mališana, a ove godine bit će ih dvostruko više. Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj u brojevima je objasnila već spomenuti problem. “Primili smo 892 zahtjeva, a prema planu upisa, za sljedeću pedagošku godinu imamo 788 slobodnih mjesta. Prednost će svakako imati djeca zaposlenih roditelja. Nažalost, u obiteljima u kojima je jedan roditelj zaposlen nemamo mjesta smjestiti ih“, kaže Štambuk Čabaj.

Djeca koja nisu upisana idu na listu čekanja. Iz Grada su obećali kako će se pobrinuti da lista bude što manja. Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mlade grada Osijeka, nada se skorom rješenju problema. “Nadam se da ćemo uspjeti otvoriti nešto novih skupina. To je sad ideja u koju ćemo jedan dio djece smjestiti“, objasnio je Brust.

Svake godine smještajni kapacitet u vrtićima sve je manji.“Kapacitet je smanjen zbog toga što je državni pedagoški standard propisao broj djece u vrtićima“, dodao je Brust.

Problem Osječana dijele i roditelji iz Splita i Rijeke. Tea Mičić iz Odjela za odgoj i školstvo grada Rijeke rekla je da svake godine ostaje neupisano 100-tinjak djece.

Dok većina djece ne zna svoju sudbinu, zagrebački mališani slave Dan vrtića. A za slavlje imaju i dobar povod jer u njihovim vrtićima ima oko 2000 slobodnih mjesta.

Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić ipak misli da nešto nedostaje. “Nedostaje nam nekoliko manjih vrtića na nekoliko lokacija kako bismo se do kraja približili mjestu stanovanja djece“, kaže Lovrić.

Dok su jedni bezbrižni, vlasti u problemima pronalaze rješenja, a zabrinuti roditelji sudbinu svoje djece saznat će početkom lipnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene