444002
444002
444002
444002
444002

STIŽU BOLJI DANI 'Sada krpamo rupe i pokušavamo preživjeti dvije godine'

  • , 21.07.2016., 07:58
  • Autor:
  • komentara

Opća bolnica Pula bori se s nizom problema - od toga da većina odjela još nema klima uređaja, do vlage i derutnih prostorija. No, nadaju se boljim danima, jer je u izgradnji nova bolnica.

 
 
 
 
U pulskoj bolnici očekuju bolje dane (Video: Dnevnik Nove TV)
U pulskoj bolnici očekuju bolje dane (Video: Dnevnik Nove TV)

Dio Odjela za psihijatriju Opće bolnice Pula zbog lošeg je stanja zatvoren. Pacijenti su prije bili u njemu, no sada se ovaj dio više ne koristi.

'Zbog prokišnjavanja i velike količine vode, prokišnjavalo je na donji kat gdje su ležeći pacijenti i morali smo iseljavati iz prostorije u prostoriju', rekla je Sonja Žufić, glavna medicinska sestra Odjela za psihijatriju.

Vlaga i starost su napravili svoje, pa je mnogo toga na Odjelu za otpis. U 21. stoljeću, bore se s još jednim problemom. 'Klimu smo dobili tek ove godine. Prve tri klime su stigle tek ove godine', kaže Žufić.

No, ipak, godinama se osoblje trudi urediti Odjel, a u tome im čak pomažu i pacijenti. Tako su neke sobe potpuno obnovljene, a u tijeku je i obnova sanitarnog čvora.

'To je jedan jednostavno veliki pomak u odnosu što je bilo prije. A bolje će se raditi, pacijenti su zadovoljniji. A mi kao osoblje ne možemo se priviknuti koliko je to sada jedno novo ozračje', rekao je Tomislav Peharda, zamjenik voditelja Odjela za psihijatriju.

Uz donaciju županije i dobrih ljudi, obnovili su krov, tako da se više ne bore s vlagom. Što na žalost nije slučaj s Odjelom za infektologiju. Krov je u lošem stanju, pa se osoblje bori s vlagom.

'Imali smo do unazad godinu dana velika propuštanja krovišta. On je i danas najveći problem. Međutim, uz minimalna ulaganja, krovište je sređeno tako da ne pušta', opisala je situaciju Jasenka Lončarić, glavna medicinska sestra Odjela za infektologiju. Na mjestu gdje je prije bila konjušnica, sada se nalazi Odjel.

'Podovi su također problem po bolesničkim sobama najviše. Jer su pohabani, popucani što nam onemogućava visok stupanj čistoće', kaže Lončarić.

Unatoč teškim uvjetima rada, osoblje se trudi dobro održavati prostor. A to primjećuju i pacijenti.

'Što se tiče osoblja, sve je u redu. Jest da nemaju ni uvjete, nemaju ni kave', rekla je pacijentica Smilja. Bolnica je daleko od najboljeg. To, priznaje i sama ravnateljica bolnice. Kaže - krpaju se i bore koliko mogu.

'Najviše smeta upravo ta klimatizacija i zaposlenicima i pacijentima. Jako je teško biti bolestan, a posebno biti u nekim neklimatiziranim prostorima. Pa mi tu pokušavamo nekako doskočiti i da u prostore koji su poliklinički stavimo klime', rekla je Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Bolji dani za pulsku bolnicu stižu za dvije godine, kada bi se trebala izgraditi nova bolnica.

'Mi sada stvarno krpamo rupe i pokušavamo preživjeti sljedeće dvije godine. Jer bi bilo suludo nekakve velike investicije, adaptacije, ulaganje raditi u zgradu koja se napušta', dodaje Hrstić. Vjeruje da će još dvije godine izdržati. I dalje će se, kaže, truditi da pacijenti nedostatke ne osjete te im pružiti što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se