Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pula: 60. obljetnica odluka Pariške mirovne konferencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prigodnom svečanošću danas je u pulskoj Areni pred oko tri tisuće ljudi obilježena 60. obljetnica odluka Pariške mirovne konferencije o razgraničenju sa susjednom Italijom i konačnom sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s matičnom domovinom Hrvatskom.

Sudionicima skupa, među kojima su bili predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i drugi visoki državni dužnosnici te mnogobrojni sudionici antifašističke borbe, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je poručio da je Hrvatska izgrađena upravo na osnovama antifašizma, kako
je privržena jednakosti i ravnopravnosti država i nacija te da pruža ruku prijateljstva svima koji je žele prihvatiti - prvim susjedima, zemljama šire regije, Europi i svijetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

"Fašizam, čija strahovlada na ovim prostorima još nije zaboravljena, nacizam kojega pamti i pamtit će cijela Europa te ustaštvo kao ovdašnja inačica fašizma i nacizma bili su zločin u ideji i ostvarivanju te ideje", rekao je predsjednik Mesić. 

Dodao je kako to nije put kojim Hrvatska želi i smije ići te njime neće ići jer je njezin put, kako je rekao, "ujedinjena Europa koja se gradi na temeljima demokracije, antifašizma, nacionalnih i individualnih sloboda, tolerancije i uvažavanja različitosti".

"Hrvatska ne može i neće više trpjeti pokušaje onih koji povremeno pokušavaju nametnuti rješavanje onoga što je već davno riješeno te onih koji bi voljeli da plaćamo račune što su već davno plaćeni", zaključio je hrvatski predsjednik, navodeći kako Hrvatska neće nikada pristati na falsificiranje povijesti.

Izrazivši poštovanje svima onima koji svojim djelovanjem pridonose razvoju dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Italije, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks je rekao da je borba za nacionalno oslobođenje i protiv fašizma bila plemenita i opravdana, ali, dodao je, "ne mogu dobiti prolaznu ocijenu oni koji su u ime tog plemenitog cilja činili zlodjela, progone i izgone".

"Upravo je antifašistička borba hrvatskog naroda kao bitna
sastavnica svjetske antifašističke koalicije svrstala Hrvatsku na pobjedničku stranu. Ta je borba bila od sudbinske važnosti i presudnog značenja i u stvaranju samostalne Hrvatske, koja u potpunosti dijeli vrijednosti suvremenog svijeta odbacajući svaki totalitarizam, radikalizam i ekstremizam", poručio je Šeks, napomenuvši da Istra, Rijeka, Zadar i otoci nikada ne bi bili hrvatski da nije bilo Narodnooslobodilačkog rata.

Po njegovim riječima, pravedan i obrambeni Domovinski rat, koji je bio i protufašistički rat, potvrdio je da Hrvatska i danas dijeli ideale slobodnih i demokratskih naroda Europe i svijeta.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović istaknula je kako su Istrani vlastitim snagama izvojevali slobodu na području na kojem je pobijedila antifašistička koalicija.

"Nadajmo se da su zauvijek slomljene fašističke i terorističke
političke snage koliko god se s vremena na vrijeme javljali njihovi ostaci. Žalosno je da se danas neistinama stvara razdor među Hrvatima. Mi, antifašisti, ne opravdavamo ničije zločine, ni svoje ni tuđe. Mi želimo mir jer se jedino tako može graditi bolja budućnost", zaključila je Vesna Čulinović-Konstantivnoić.

Na skupu su govorili i istarski župan Ivan Jakovčić, koji je poručio kako se moderna Istra gradi upravo na antifašističkim temeljima, te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je ustvrdio kako je antifašizam jamstvo europske budućnosti Republike Hrvatske.

Prije svečanosti u Areni predsjednik Stjepan Mesić, izaslanstva Istarske i Primorsko-goranske županije te predstavnici Saveza antifašističkih boraca položili su vijence na spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora na pulskoj rivi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene