Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh naših liječnika

Prsnuće krvnih žila u mozgu: Danas operacija, preksutra kući!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada dođe do prsnuća krvnih žila u mozgu, operacijski zahvat kroz preponu do glave, jedini u ovom dijelu Europe obavljaju liječnici KBC-a Zagreb. Oporavak pacijenta je vrlo brz. Ako je sve u redu, kući može već za dva dana.

Kroz preponu do glave - tako izgleda neurointervencijski zahvat kod prsnuća krvne žile. Glavni alat nije skalpel, već kateter. 'Kroz te katetere ćemo uvesti tanje katetere, s kojima ćemo ući u područje glave i krvne žile. Ući ćemo u aunerizmu sa specijalnim žicama koje su dužine 2 metra i posebno su oblikovane da možemo preko njih uvesti mikrokateter u aneurizmu', kazao je specijalist radiolog KBC-a Zagreb Marko Radoš.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Smiljana Srnec, ilustracija Osuđena na 15 godina Smiljana Srnec puštena na slobodu, zamjenik glasnogovornika Županijskog suda: "Mora na operaciju u KBC Zagreb"

Zahvati se obavljaju kod dvije vrste pacijenata. 'Polovica pacijenata su pacijenti kojima se dogodi krvarenje u glavi. Druga polovica pacijenata su pacijenti kod kojih su otkrivene aneurizme koje su bile simptomatske ili asimptomatske, znači, slučajno nađeni nalaz, kod kojeg postoji vjerojatnost ili opasnost da će nastupiti krvarenje', kazao je Radoš.

>> Noćna mora: Evo koliko se često pacijenti bude tijekom operacije

Krvarenje je u prosincu imala i Tea Margović, zbog čega je pala u komu te je odmah bila operirana. Prije dva dana podvrgnuta je ovom zahvatu. 'Ovaj put su mi ugradili stent. U 12 mjesecu prošle godine su mi stavili 10 platinastih zavojnica. Glava mi je vrijedna 300 000 kn', kazala je Tea kroz smijeh.

Osjeća se dobro, pa je liječnici šalju kući. 'Ali još nisam popila kavu! Pa bih ja htjela nekako popit tu kavu pa da vidim kako će mi biti nakon što ju popijem, da vidim hoće li biti promjene, pa da onda idem kući. Vidjet ćemo', kazala je Tea.

Upravo je brz oporavak jedna od karakteristika ovakvog zahvata. 'Praktički, u slijedećih 24 sata, ukoliko ne bude nikakvih komplikacija, pacijent može ići kući. Mi obično pacijente zadržavamo još jedan dan, čisto iz nekih mjera predostrožnosti', kazala je Zdravka Poljaković, pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju KBC-a Zagreb.

KBC Zagreb je jedini u ovom dijelu Europe koji obavlja ovakvu vrstu zahvata. Zbog toga nerijetko dolaze pacijenti iz drugih zemalja. To samo potvrđuje velik uspjeh naših liječnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene