Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdilo Ministarstvo

Ptičja gripa utvrđena na uginulim labudovima na Jarunu i Bundeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je u petak da je kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu početkom i sredinom siječnja utvrđen virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8, a taj je vrisu utvrđen i na jedinom pronađenom uginulom labudu na Bundeku.

Po podatcima tog Ministarstva, virus ptičje gripe H5N8 utvrđen je kod uginulog labuda pronađenog 4. siječnja ove godine na Jarunu, kao i kod uginulog labuda pronađenog 12. te 15. siječnja, također na Jarunu. Ostale lešine labudova pronađene kasnije, nisu bile prikladne za testiranje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 150.000 peradi čeka eutanazija Ptičja gripa opet prijeti Europi: Zabilježena u pet susjednih zemalja, ministarstvo izdalo preventivne mjere Slika nije dostupna Priopćilo ministarstvo Potvrđena ptičja gripa na dva gospodarstva u Špičkovini

Virus H5N8 utvrđen je i u jedinom pronađenom uginulom labudu na Bundeku (23. siječnja).

Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još pet lokacija u Hrvatskoj - Cerje (rijeka Biđ), u Vukovarsko- srijemskoj županiji; Bjelo brdo (rijeka Drava), u Osiječko-baranjskoj; Sisak (Mužilovčica), u Sisačko-moslovačkoj; Legrad (jezero Šoderica), u Koprivničko-križevačkoj; te Virovitica (kraj dvorca u gradu), u Virovitičko-podravskoj županiji. Ukupno se radi o 28 divljih ptica, podatci su Ministarstva poljoprivrede.
Iz tog ministarstva naglašavaju da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali taj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze.

Veterinarska služba postupa po tim nalazima odnosno trenutno pristupa rješavanju problema. Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo.

Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru. Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice, podsjećaju iz Ministarstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene