Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Bolnice nemaju odjele za smještaj osoba poput Voškiona'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nema tzv. sigurni psihijatrijski odjel na koji bi mogao biti smješten osuđeni peterostruki ubojica Damir Voškion, jer ni jedna od četiri forenzičke psihijatrijske ustanove ne zadovoljava uvjete nužne za smještaj visokorizičnih duševnih bolesnika potencijalno opasnih za sebe i okolinu.

Izjavio je to ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče dr. Vlado Jukić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni" Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Odluku u koju će psihijatrijsku ustanovu biti smješten Voškion donosi na temelju sudske dokumentacije posebno državno povjerenstvo za smještaj osoba s duševnim smetnjama koje su u sudskom postupku proglašene neubrojivima, na čijem je čelu Danica Kramarić, načelnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

U Hrvatskoj postoje četiri ustanove gdje bi Voškion mogao služiti kaznu - Psihijatrijska bolnica Vrapče u Zagrebu te bolnice na Rabu, Ugljanu i Popovači.

"Svih 70 kreveta na našem forenzičkom odjelu je puno, a odjel je u takvom stanju da ne možemo primiti i manje opasne osobe od Voškiona. Kako radimo u neprimjerenim uvjetima, pacijenti često ostaju na čekanju u zatvorskoj bolinici jer ne možemo ispuniti zakonske uvjete za njihov smještaj", kaže Jukić.

Osuđenici poput Voškiona trebali bi biti smješteni, smatra Jukić, na tzv. sigurnim odjelima, kakvih u Hrvatskoj nema, a gdje bi, osim medicinske, trebala postojati i čuvarska služba. Na odjelu bi trebalo biti najviše 25 kreveta, uz preduvjete za fizičku zaštitu ostalih bolesnika te za brzo odvajanje agresivne osobe u kriznim situacijama.

Jukić drži da je pravo mjesto za osnivanje takvog odjela Zavod za forenzičku psihijatriju pri bolnici u Popovači, koji je većim dijelom završen, a gradnja mu je počela 80-ih godina prošloga stoljeća.

S tim se slaže i članica Povjerenstva dr. Ivana Peko-Čović, koja je i vještačila Damira Voškiona tijekom sudskog postupka. Kaže da Povjerenstvu treba nekoliko dana da se sastane i donese odluku, nakon što sudski predmet stigne u Ministarstvo zdravstva.

Do predsjednice Povjerenstva dr. Danice Kramarić danas se nije moglo doći, kao ni do ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivana Damjanovića.

Županijski sud u Puli 47-godišnjeg Voškiona osudio je na prisilno smještanje u psihijatrijsku ustanovu na šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude. Vještaci bi zatim trebali pregledati i razmatrati njegovo stanje svake godine, a u ustanovi može ostati najduže 40 godina, kolika je i najviša zatvorska kazna.

Do smještanja u psihijatrijsku ustanovu Voškion će ostati u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene