Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteže ih je otkriti

Psihijatrica: Piromani se često zapošljavaju kao vatrogasci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok policija pokušava utvrditi tko je kriv za požar koji je opustošio otok Brač, jugo je poslijepodne ponovno aktiviralo nekoliko zgarišta koja su se gasila iz zraka. Kao i većina požara, i ovaj je uzrokovala ljudska ruka koju visoke kazne - očito ne brinu.

Kanaderi i Air traktori i danas su letjeli iznad opožarenog Brača. Izdimljavanje na nekoliko lokacija vatrogasce je ponovno diglo na noge.

Tko je spalio maslinike i otok pretvorio u golemo zgarište, policija još istražuje. 'Ne postoji u blizini dalekovod, cesta, prometnica, itd. Dakle, rai se o ljudskom faktoru', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Ljudski faktor, očito nesvjestan da bi cijenu nemara mogao skupo platiti - od 15 do čak 150.000 kuna ili 60 dana zatvora.

Pročitajte i ovo U zagrebačkoj Ulici grada Vukovara se zapalilo automobil - 2 Vatrogasci ugasili požar VIDEO/FOTO Dramatične scene u Zagrebu: Na križanju u potpunosti izgorio automobil U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Ako je požar izazvao slučajno, kazna je nešto manja - od dvije do 15.000 kuna. 'Postoji krivični zakon koji također tereti odgovornu osobu koja izazove požar. Ako su posljedice smrtne, kazna može biti između jedne i osam godina zatvora', kazao je Jurin.

No, najteže je otkriti piromane.

'To su osobe koje vole gledati požare, dojavljuju požare. Opsjednuti su vatrogasnom opremom i sirenama', kazala je psihijatrica dr. Petrana Brečić.

Često se čak i zapošljavaju kao vatrogasci i puno rjeđe su to žene. Opasan je to nagon koji može izazvati stravične posljedice. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene