Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVI SRPANJSKI VIKEND

POČINJU GUŽVE Doznajte kad je najbolje vrijeme za kretanje na put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je prvi srpanjski vikend pa ukoliko ga planirate iskoristiti za put prema moru savjeti koje vam donosimo mogli bi vam uštedjeti vremena, ali i živaca.

Prvog srpanjskog vikenda pojačan promet u smjeru mora bit će već u petak, u popodnevnim satima, ali gužve u pravom smislu te riječi očekuju nas u subotu tijekom cijelog dana, poručuju iz Hrvatskog autokluba.

Pročitajte i ovo Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Izvješće HAK-a Sanacija prometne nesreće obustavila promet: U dijelu zemlje zbog utrke biciklista zabrana vozila Prometna policija, ilustracija Gužve Nesreće na autocestama: Na A3 i A4 vozi se uz ograničenja

Uz mnogobrojne domaće turiste, na našim cestama naći će se i mnogi turisti iz Češke, Slovačke, Belgije i dijela Njemačke u kojima ovaj vikend započinju praznici.

Promet će jačati u petak, 1. srpnja u poslijepodnevnim satima, ali se gužve u smjeru mora očekuju u jutarnjim satima u subotu, 2. srpnja.

'Kolone očekujemo na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Sveta Helena (A4) i Zaprešić (A2) između 5 i 12 sati. U povratku, prema Zagrebu, na naplati Lučko najgušći promet bit će između 11 i 18 sati.

Tijekom cijele subote bit će pojačan promet na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), na prilazima turističkim središtima, na Jadranskoj magistrali (DC8), te na državnim cestama kroz Liku (DC1) i Gorski kotar (DC3). Bit će ga i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije', poručili su iz HAK-a.

Ne očekuju se veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići).

Poseban problem su dionice na kojima su u tijeku radovi

U povratku gužvi će biti već u subotu, 2. srpnja, a osobito u nedjelju, 3. srpnja u popodnevnim satima, na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, a najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

Upravo zbog povećanog prometa, tijekom cijelog vikenda, moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac.

Zatvorena je autocesta A7 između čvorova Šmrika i Križišće u smjeru Rijeke, a između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka vozi se usporeno kroz zonu gradilišta.

Savjeti HAK-a za ugodniju vožnju

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u kasnim popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi.

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put HAK je izradio Prometni kalendar za 2016. godinu.

Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina, poručili su iz HAK-a vozačima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene