Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevozila radij kroz Hrvatsku

Radioaktivni materijal na hrvatskoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još se istražuje koji je točno materijal prevozila Poljakinja u Karasovićima, ali je on sigurno radioaktivne prirode, za što joj prijeti dugogodišnja kazna zatvorom.

'Prvo, ne znamo još o čemu se točno radi, ali tvar je radioaktivna', rekao je Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Tijekom prolaska automobila ruskih registracija kojim je upravljala 45-godišnje Poljakinja, na graničnom prijelazu Karasovići u ponedjeljak navečer upalili su se alarmi na portalnim monitorima koji detektiraju ionizirajuće zračenje u transportu. Policija je promptno reagirala i nekoliko je razina provjere pokazalo da se u automobilu nalazi radioaktivni materijal.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica 12. rujna 2016. preko državne granice iz Republike Hrvatske namjeravala prenijeti staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226", navodi DORH.

Radioaktivni materijal lako se otkrije na granici putem spomenutih monitora, koji odmah alarmiraju nadležna tijela da se u vozilu nalazi nedopuštena tvar. Medaković je pojasnio proceduru u otkrivanju radioaktivnih materijala na granici.

'Pojedini granični prijelazi opremljeni su portalnim monitorima koji detektiraju ionizirajuće zračenje u transportu koji prolazi kroz njih. Ne moraju se zaustavljati auti da bi se skenirali. Ako se aktivira takav alarm, počinje postupak procedure otkrivanja. Auto se ponovno preveze kroz uređaj za skeniranje, ne bi li se ustanovila greška u uređaju. Potom se provodi sekundarna inspekcija s drugim uređajima. To rade obučeni timovi policije ili carina. Ako utvrde da se radi o stvarnom radioaktivnom materijalu, zove se Zavod za nuklearnu sigurnost – državno tijelo odgovorno za pružanje tehničke pomoći te naravi. Tim inspektora iz Zavoda ponovno radi inspekciju i pokušava utvrditi o čemu se radi', objasnio je Medaković.

Dodaje kako i nakon tri inspekcije Zavod još uvijek sumnja o kojem se točno radiokativnom materijalu radi pa se provode daljnja laboratorijska istraživanja. 'Tvar je izuzeta i poslana je na analizu. Sad su na redu laboratorijske analize s kapacitetima koje imamo u Hrvatskoj', kaže Medaković.

Ukoliko se potvrde sumnje, to će biti prvi zabilježeni slučaj u Hrvatskoj u kojem je detektirano neautorizirano prevoženje Ra-226, od kojeg je moguće proizvesti i 'prljavu bombu'. Količina koju je Poljakinja prevozila kroz Hrvatsku relativno je mala, doznajemo u Zavodu, a ukoliko su namjere onoga tko takvu tvar ima u rukama zle, šteta koja može nastati je velika, odnosno pomoću nje je moguće napraviti i 'prljavu bombu'.

Što se tiče prijašnjih sličnih slučajeva, alarm za detekciju radioaktivnog materijala znao se oglasiti, ali to je u pravilu bilo povodom benignih slučajeva, kao što je primjerice osoba koja je bila izložena terapiji radioaktivnim jodom ili prevoženje gnojiva. Ovo je prvi put da je pomoću instrumenata detektiran i postoji osnovana sumnja da je kroz Hrvatsku neuatorizirano prevožen Ra-226.

Radij se inače na našim prostorima koristio u antitumorskoj terapiji i za proizvodnju svjetlećih premaza za brojčanike satova i različitih instrumenata. Služio je također kao izvor zračenja u nuklearnim istraživanjima, u radiografiji metala i kao izvor radona. No budući da je kancerogen (najčešće može uzrokovati rak kostiju), u novije je doba u medicini i industriji zamijenjen sigurnijim i jeftinijim izvorima zračenja.

Poljakinja koja je prevozila radioaktivni materijal počinila je kazneno djelo 'rukovanje opće opasnim tvarima', a u policiji napominju da tijekom postupanja ni u jednom trenutku nije došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi i okoliša.

'Predviđena kazna za kazneno djelo Rukovanje općeopasnim tvarima sukladno čl. 220 Kaznenog zakona propisana kazna zatvora do tri godine. U posljednje vrijeme nisu evidentirani slični slučajevi', odgovorili su iz MUP-a na upit Dnevnik.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene