Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva lica hrvatskog školstva

Prvi dan škole: Obrazovanje svima dostupno, ali ne pod istim uvjetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas počinje nova školska godina. Neke učenike očekuju nove, moderne školske zgrade i besplatni udžbenici, a neki će doslovno morati paziti da im žbuka ne padne na glavu. Obrazovanje u Hrvatskoj je svima dostupno, ali, nažalost, nemaju svi iste uvjete.

U potpuno novu i modernu školu u Baškoj na Krku danas će prvi put ući 105 đaka.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

''Sve učionice opremljene su interaktivnim pločama. Imamo 36 računala, imamo prostorije za stručne službe za prijem roditelja“, kaže Serđio Samblić, ravnatelj osnovne škole Fran Krsto Frankopan na Krku.

Uz sve to izgrađena je i moderna sportska dvorana s vrhunskom opremom.

''Vrijednost je investicije 18,6 milijuna kuna. Solidarno su sudjelovali Županija i Općina Baška 50 – 50%“, kaže Edita Stilin, pročelnica Ureda za obrazovanje Primorsko-goranske županije.

Samo 400 kilometara dalje škola iz nekog prošlog doba realnost je učenika u Donjem Miholjcu. Žbuka otpada, zidovi su puni vlage, parketi dignuti, žice i cijevi posvuda strše, namještaj trošan, a učionice su bivše staje.

''Padaju nam rasvjetna tijela zato što stropovi više nisu čvrsti, dolazi do problema s instalacijama, izbijanja osigurača. Velika je opasnost za učenike. Stepenište unutar glavne zgrade isto vibrira preko mjere, to su nam rekli stručnjaci koji su išli ispitivati“, kaže Nenad Perić, ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac.

Na tjelesni hodaju 2,5 kilometra

Da bi odradili sat tjelesnog, učenici moraju hodati 2,5 kilometra do druge škole. Gradnja novog objekta i dvorane bila je u planu.

''Određeni su pripremni radovi i nakon toga je stalo. To će sad biti evo u siječnju 2018. tri godine kako se ništa nije pomaklo. U zadnjih mjesec dana dobili smo informaciju da bi se apliciralo možda na projekt energetske obnove“, kaže Perić no dodaje kako je to preskupo te ne bi imali kamo s djecom za vrijeme obnove.

Skup je i prijevoz pa zbog smanjenih putnih troškova roditelji djece s teškoćama u razvoju spremaju prosvjedovati.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak obećala je da će se odluka promijeniti i vratiti na staro, ali još nema službene potvrde. Zato od prosvjeda, kažu, ne odustaju.

Uvjeti u školama trebali bi biti jednaki

28 milijuna kuna tijekom iduće dvije godine Ministarstvo je namijenilo za potrebe uvođenja informatike kao obveznog predmeta u 5. i 6. razrede. Za provedbu takve nastave, kažu učitelji, potrebno je minimalno 16 računala u učionicama.

''To vam je negdje oko 30.000 računala. Pa sad, jednostavnom računicom dođemo do neke cifre da bi za opremu trebalo skoro 100 milijuna kuna“, kaže Marija Vrdoljak, učiteljica informatike.

Mnogi su skeptični jer bi za uspješnu provedbu uvjeti u školama trebali biti jednaki. Jer dok jedni pričaju o modernizaciji, drugi nemaju ni ono osnovno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene