Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč rastućem globalnom terorizmu

Prvi čovjek SOA-e: Hrvatska je sigurna zemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je sigurna zemlja, uvjerava prvi čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije Danijel Markić koji je pred saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost branio izvješće o svom radu u prošloj godini.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je i prijetnje ponajviše na društvenim mrežama koje po statistici policije nisu ništa brojnije nego prijašnjih godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

U svijetu rastućeg terora, uvjerava šef SOA-e Hrvatska je sigurna zemlja.

''Opasnost sigurno postoji uvijek, ali smatramo da je Hrvatska sigurna zemlja. Zato svakodnevno radimo da budemo sigurni u to, samostalno radimo u suradnji s našim partnerima u EU i NATO-u'', rekao je Danijel Markić.

Proračun se SOA-i godinama nije povećavao. ''Imamo dovoljno, ali tražit ćemo i više. I više novaca i više ljudi, kao što imaju i druge službe u EU i NATO-u'', kaže Markić.

Više od stanja sigurnosti, zastupnike su zanimale prijetnje, odnosno kažnjavanje onih koji prijete putem društvenih mreža. Nakon napada na Janicu Kostelić i zatvorskih kazni te prijetnji biskupu Košiću, ali i premijeru putem Facebooka stvorio se dojam da su postupanja češća.

''Naime, u ovim slučajevima se radilo o medijski javno interesantnim osobama, a pri tom se zaboravlja ili se ne želi uzeti u obzir da smo mi, u puno slučajeva postupali kad nisu bile u pitanju i kao žrtve i počinitelji medijski ili javno interesantne osobe'', kaže Marko Serdarević, glavni ravnatelj policije.

Statistika te tvrdnje podupire. Samo u 2015. godini policija je postupala zbog čak 3.086 slučajeva prijetnji. Od toga je 91 bila putem društvenih mreža. U 2016. u 3.004 slučaja od čega 92 putem društvenih mreža, a u prvih pet mjeseci ove godine postupala je 1.348 puta. 30 puta zbog prijetnji na društvenim mrežama.

''Što se tiče prijetnji biskupu Vladi Košiću, mislim da ne mogu naći ni jednu njegovu izjavu s kojom bi se ja složio, ali isto tako ne može se to odobravati takav način izričaja i prijetnji'', kaže Stjepan Čuraj.

Pojašnjeno je i kako u slučaju napada na Janicu Kostelić nije bilo riječi ni o prijetnji ni o verbalnom deliktu nego o narušavanju javnog reda i mira. Zastupnici su podijeljeni.

''Mislim da je u ovom trenutku što se tiče državne tajnice, da je to bila jedna pretjerana reakcija. Ona je osoba koja je zbilja jedan simbol našeg hrvatskog sporta i vjerojatno nije nikad doživjela takav napad'', kazala je saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić.

''Spočitat državnoj tajnici da nije navikla na takav tretman i da se treba naviknuti primati udarce unatoč tome što se krše propisi, mislim da je to potpuno neprimjereno'', smatra Petar Škorić.

Najvažnije je, smatra Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a, postupa li se prema svima jednako.

''Glavno pitanje je, bi li gospodin Pernar prošao na isti način kao što je prošla gospođa Kostelić u tom slučaju odnosno da li bi policija na isti način zapravo postupila i da li bi isto presuda bila takva, odnosno da li bi zatvorska kazna bila ista'', kaže Ostojić.

Rasprava bez konkretnih zaključaka tek uz najavu Ranka Ostojića da će uputiti Saboru prijedlog zakona o govoru mržnje i prijetnjama na društvenim mrežama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene