Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eko Rijeka

Prvi u Hrvatskoj: Riječki autobusi vozit će na smjesu plina i dizela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječko komunalno društvo za gradski prijevoz Autotrolej predstavilo je u utorak autobuse koji prvi u Hrvatskoj kao pogonsko gorivo rabe smjesu ukapljenog naftnog plina i dizelskoga goriva.

Direktor Autotroleja Željko Smojver rekao je da su taj projekt poduprli grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Istaknuo je da je Autotrolej prošle godine za potporu tog fonda prijavio tri projekta te da su sva tri prihvaćena. To su: preinačenje autobusa na plin, subvencioniranje kamate za nabavu novih vozila na pogon stlačenim prirodnim plinom i projekt izobrazbe vozača autobusa za eko-vožnju. Ukupna vrijednost tih projekata je 914.240 kuna, rekao je Smojver.

Korištenjem ukapljenoga naftnog plina kao pogonskoga goriva smanjuju se troškovi goriva za 20 posto te emisije štetnih ispušnih plinova za 35 posto, tako da se na godinu smanjuje emisija ugljičnog dioksida u Rijeci za 51 tonu, rekao je direktor Autotroleja. Najavio je daljnje prijave na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te za strukturne fondove Europske unije.

Preinačenje 10 autobusa javnoga gradskog prijevoza s pogona na dizelsko gorivo na pogon smjesom dizelskoga goriva i ukapljenoga naftnog plina stajalo je 285.000 kuna, a 40 posto tog iznosa financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radove je izvela zajednica ponuditelja, tvrtke B.I.L. iz Fažane i Eko-dizel iz Kutine, koji su Autotroleju besplatno preinačili jedan autobus te je tako, umjesto 10 planiranih, preinačeno 11 autobusa.

Pročitajte i ovo Kombi Prvi mjesec besplatno Điro smanjuje gužve: Dalmatinski grad uvodi kružni linijski prijevoz LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Umjesto noćnih tramvaja do kraja tjedna voze autobusi

Autotrolej je prošle godine nabavio 21 autobus s pogonom na stlačeni prirodni plin, a danas je predstavljeno i 10 minibuseva takvog tipa.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je važnost takvih projekata budući da više od 20 posto onečišćenja zraka dolazi od prometa. Također je istaknuo da Rijeka prednjači u takvim ekološkim projektima te čini mnogo više od onoga što je propisano zakonom. 'To može biti primjer drugim sredinama', rekao je Zmajlović i izrazio želju da Rijeka postane prvi grad u Hrvatskoj koji je uspostavio mrežu punionica za vozila na električni pogon.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se u Rijeci, osim autobusa Autotroleja, i druga gradska komunalna društva, poput Čistoće i tvrtke Energa, pripremaju kako bi njihova vozila kao pogonsko gorivo upotrebljavala plin. Najavio je da će se uskoro raspisati natječaj za nabavu još 10 autobusa na stlačeni prirodni plin za Autotrolej.

Obersnel je istaknuo i važnost javne punionice koja je u Rijeci otvorena u sklopu projekta kojim autobusi počinju upotrebljavati plin kao pogonsko gorivo. Tijekom turističke sezone uslugama punionice plina koristilo se 1500 vozila iz inozemstva, rekao je.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller rekao je tom prigodom da je taj fond samo u Rijeku za projekte prijavljene na natječaju dosad uložio 42 milijuna kuna te da podupire inicijative lokalne samouprave. Također je istaknuo da u Rijeci ima 'potrebnih resursa i znanja za pokretanje takvih projekata'. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene