Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nose 14 posto svoje težine

Prvašići dokazali: Torbe su i dalje preteške!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono o čemu stručnjaci mudruju već godinama, osnovnoškolci su dokazali jednim običnim vaganjem. Učenici u Hrvatskoj i dalje nose preteške torbe.

A da je torba uistinu teška, pokazalo je i istraživanje učenika Osnovne škole Split 3, koje su danas i predstavili na Festivalu znanosti.

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje, ilustracija Kamo je nestao sustav? Grozna priča iz zagrebačke škole! Nasilje među prvašićima, roditelji očajni: ''Mlate se šibama, bacaju stolice, učiteljicu šalju u pi**u materinu'' Počinje školska godina - 1 Prvašićima najteže Počinje školska godina kakva se ne pamti: Više od 450 tisuća đaka uz posebne mjere sjeda u klupe

>> Nova generacija: Što za školu žele današnji prvašići?

Učenice su izvagale cijelu školu, dakle 700 učenika, a istraživanje je pokazalo: 'Težina torbe od 1. do 8. razreda je otprilike jednaka, dok težina učenika raste od 1. do 8. razreda. Tako da su prvaši zapravo najviše opterećeni', kazala je Antonela Šarolić iz O.Š. Split 3.

Prosječan prvašić teži oko 31 kilogram, dok njihove torbe teže od 3 do čak 5,5 kilograma. U prosjeku prvašići nose 14 posto svoje težine na leđima.

'To je jednostavno nedopustivo ako znamo da torba mora biti lakša od 10 posto težine učenika', kazao je Antonio Šarolić iz Školskog odbora O.Š. Split 3.

Isto istraživanje proveli su i prošle godine i rezultati su se pokazali vrlo sličnima, što je dokaz da se stvari u hrvatskom školstvu - ne popravljaju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene