Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši načelnik Gunje

Ni nakon 4 godine ne zna se zašto je puknuo nasip: "Vjerujem da je razlog poznat, ali da to nije izašlo u javnost"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poplava (Foto/Arhiva: Nikola Cutuk/PIXSELL) Poplava (Foto/Arhiva: Nikola Cutuk/PIXSELL) +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Stigla je prva nepravomoćna presuda za poplave u županjskoj Posavini 2014. godine.

Državu je tužio Petar Sirotković, čija je majka poginula u Rajevu Selu, i dobio prvostupnjaski spor.

Pročitajte i ovo Zbog poplave evakuirani stanovnici ruskog grada Orska Voda i dalje nadire Kaos u Rusiji, tisuće evakuirane nakon što je rijeka probila branu: "Ovo su najteže poplave otkad se prate takvi podaci" Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija

Odluku o proglašenju katastrofe i evakuaciji stanovništva, čime bi se izbjegla smrt prve žrtve poplava, trebao je donijeti vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zaključak je suda, pa država mora platiti odštetu od 155 tisuća kuna.

Podsjetimo, još prilikom posjeta poplavama pogođenom području, tadašnji premijer Zoran Milanović i sam je rekao da bi tužio državu , nakon što je osobno dobio uvid u cjelokupnu situaciju. ''Ja da živim ovdje, sigurno bih tužio državu. Ovdje nije došlo do prelijevanja već do puknuća nasipa i to je nešto što ne može proći bez posljedica. Zato je država i odlučila o svom trošku obnavljati privatnu imovinu građana. Takvih primjera u svijetu baš i nema, ali s obzirom da je nasip puknuo, to je naša moralna obveza'', rekao je Milanović.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izjavio je u četvrtak kako se ne smatra krivim za posljedice katastrofalne poplave 2014. u županjskoj Posavini, u kojoj su poginule dvije osobe i koja je prouzročila veliku štetu, kako je to nepravomoćno presudio sud u Vukovaru jer, kako je rekao, odluku o proglašenju katastrofe nije donio on, nego tadašnja Vlada, i to sa zakašnjenjem.

Reporter Nove TV Andrija Jarak u Dnevniku Nove TV razgovarao je s Hrvojem Lucićem, bivšim načelnikom Gunje.

Osvrnuo se na činjenicu kako 4 godine nakon katastrofalnih poplava još nije poznat uzrok puknuća nasipa.

"Teško je to komentirati, vjerujem da organi rade svoj posao. Odmah je formirana međunarodna komisija, ne znamo što je ona utvrdila. Stručnjaci su rekli da nasip nije ni miniran niti da je do puknuća došlo zbog vađenja šljunka. Vjerujem da je komisija rekla razlog, ali da to nije izašlo u javnost", kaže Lucić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene