Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe

Prozivke oko gradnje termoelektrane u Friščićevom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U koprivničkom kraju ne stišava se bura oko gradnje termoelektrane. Gradonačelnik Koprivnice, Zvonimir Mršić optužio je HSS da pogoduje privatnom investitoru, inače HSS-ovom donatoru i savjetniku. Termoelektrana trebala bi se graditi u mjestu Josipa Friščića.

Na Mršićeve optužbe o pogodovanju u gradnji termoelektrane nije trebalo dugo čekati. 'Ili je ovo ljubomora susjedne lokalne samouprave i gradonačelnika Mršića što je taj projekt u Ivancu, a ne Koprivnici, to je njegovo osobno mišljenje i neka on prosudi je li tako ili nije', kaže Božidar Vrablje, načelnik Općine Koprivnički Ivanec. HSS se naoštrio, pa tako i sam Friščić. 'Ne vidim kako bi se tu moglo posredovati, projekt rade poduzetnici, zona je utvrđena, natječaj se tek treba raspisati. Ne vidim kako bi se tu moglo posredovati', ističe Friščić na pitanje o tome je li on posredovao poslu.

Pročitajte i ovo Eksplozija u termoelektrani Vatrogasci na terenu VIDEO Čula se eksplozija, a onda su Japanci ugledali crni dim iz termoelektrane: Izbio je požar, sve je obustavljeno Ilustracija Krađa u susjedstvu Iz termoelektrane nestalo 100 tona bakra: "Shvatili su da pumpa ne radi jer više nema kabela"

No, i čelnik HSS-a potvrđuje činjenicu da se o tom projektu već gotovo sve zna. Raspravljen je i na općinskim vijećima. Investitor, inače, HSS-ov savjetnik za energetiku i donator, objavio je i studiju o zaštiti okoliša za koju je i ministarstvo dalo zeleno svjetlo, a sve to prije natječaja. Prilika kakvu malo tko od poduzetnika ima. 'Bilo je dovoljno pročitati studiju i vidjeti koliko je ona manjkava i koliko ukazuje na to da nisu provedena nikakva potrebna ispitivanja i nas se zapravo gura prema jednom projektu koji ima nesagledive negativne posljedice', tvrdi Helena Hećimović iz Ekološkog društva Koprivnice.

U njoj nije ustanovljeno kako bi termoelektrana mogla utjecati na jaku prehrambenu i farmaceutsku industriju koja se nalazi u blizini pa je i jedna Podravka u zaštiti svojih proizvoda poduzela mjere. Naručili su neovisnu studiju. 'Tu smo nemilosrdni i mi želimo da nam druga strana, neutralna strana, stručna strana dokaže na neke činjenice koje bi nam eventualno dokazivale da tome nije tako', kaže Dragan Habdija, asistent predsjednika Uprave Podravke. Isto to učinio je i grad Koprivnica i na temelju svoje studije pokrenuo je tužbu. Tvrde da se termoelektrana ne smije graditi na predviđenom mjestu, svega nekoliko kilometara od prehrambene industrije i središta grada. I dok se posao čini kao gotova stvar, javni natječaj tek se čeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene