Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita potrošača

I vi moćete sudjelovati u istraživanju - Je li isti proizvod kupljen u Hrvatskoj i Njemačkoj iste kvalitete?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li isti proizvod kupljen u Hrvatskoj i Njemačkoj, zaista i jednake kvalitete?

Odgovor na pitanje koje zanima većinu potrošača trebalo bi otkriti prvo istraživanje o kvaliteti istih proizvoda, a predstavili su ga Hrvatska agencija za hranu i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Slika nije dostupna Borzan za Vijesti Nove TV Evo koji brendovi idu "pod povećalo" EU na zahtjev građana

Što će potrošači iz njega doznati, u Osijeku će nam je rekla zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan, s kojom je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić.

Čokolada koju mi je donijela teta iz Njemačke i ista takva koju sam kupio u Hrvatskoj bi trebale biti iste, a vi tvrdite da nisu? Pokušavate li ovim istraživanjem to i dokazati?

Ja se nadam da će dokazati moju početnu hipotezu jer ona je takva da je postavljena na osnovi mnogih upita i pritužbi građana. A hoće li istraživanje pokazati da je ona točna ili ne, vidjet ćemo. Ali, očekujem da da jer su dosadašnja istraživanja u tom smislu dosta toga rekla, pa vjerujem da će i ovo biti slično.

Isto je istraživanje rađeno u Češkoj, kakvi su bili rezultati?

Kolegica zastupnica iz Češke Olga Sehnalova je radila slično istraživanje proizvoda koji su istog imena, isto deklarirani, kupljeni u Njemačkoj i u Češkoj. Istraživanje je pokazalo da je više od polovice proizvoda različite kvalitete i da je nažalost više od polovice proizvoda bilo skuplje u Češkoj, a znamo da je platežna mogućnost Čeha kud i kamo manja nego u Njemačkoj. Najružniji i najzorniji primjer je bio taj da ista tvornica u Danskoj proizvela riblje štapiće sa 7 % manje ribljeg mesa za istočno tržište nego za zapadno i mesni narezak koji je za istočno tržište, pakiran s pilećim nadomjestkom, a za zapadno sa svinjetinom.

To je istraživanje platila Europska komisija. Koja je bila njihova reakcija i ako je proizvod zdravstveno ispravan, ima li uopće potrebe za intervencijom?

Što se tiče Europske komisije, nije bilo u početku nikakve reakcije. Međutim, ono što smatram velikom pobjedom i svojom osobno i kolega koji se bave ovom temom je da smo uspjeli lobiranjem kod zastupnika objašnjavanjem zastupnicima iz zapadnoeuropskih zemalja koji taj problem nisu osjećali, nisu znali da postoji, uspjeli smo u strategiju staviti da postoji različita kvaliteta proizvoda. To je jedan od strateških dokumenata Europske unije i u tom smislu se nadam da će biti određenih pozitivnih pomaka, a to je i cilj ovog istraživanja. Smatram da postoji potreba da se reagira, jer ako gledamo ove dosadašnje podatke ispada da u Europi postoje građani prvog i drugog reda. Ako se u svim dokumentima Europske unije govori o jednakosti i ravnopravnosti svih građana Europske unije, ne može biti da se to odnosi samo na jedan jezik, pismo, kulturu i slično, nego i u ovom smislu. Dakle, smatram da različita kvaliteta u smislu da imamo recimo deterdžent koji slabije pere i slabije miriši, ne može biti odraz preferencija lokalnog stanovništva, nego nešto što je nametnuto i nama se nameće kao nekakva izjava da ako je proizvod siguran, da ga ne moramo ni mijenjati. Ne, mi hoćemo jednako kvalitetan proizvod.

Potrošači u Hrvatskoj će sami moći sudjelovati u odabiru proizvoda koji će se testirati. Kako?

Uskoro će se raditi anketa na 800 ispitanika. Radit će je GFK, agencija koja je do sada imala pozitivna iskustva u tome. Građani će imati mogućnost izabrati koji su to proizvodi za koje ih zanima, postoji li različita kvaliteta. Tu izuzimamo svaku subjektivnost i bilo kakvu tezu da ja osobno ili bilo tko od nas tko sudjeluje u istraživanju želimo neki proizvod posebno pogledati, nego što građani kažu, to će biti u anketi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene