Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordinacija udruga traži

Udruge protiv dvojezičnosti: 'Provjerite živi li u Vukovaru zaista 34,87 posto Srba!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata poslala je priopćenje u kojem izražavaju nezadovoljstvo zahtjevom SDSS-a za uvođenje dvojezičnih natpisa na svim ustanovama u Vukovaru.

'Vukovar je Hrvatski grad u kojem su Hrvati uvijek činili većinu, dok su Srbi prema popisu stanovništva iz 1991. godine činili 32,3 posto ukupnog broja stanovništva', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 32. obljetnica Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila Kolona sjećanja - 2 obljetnica VELIKA GALERIJA Pogledajte kako danas izgleda Vukovar: Dan ponosa i tuge

Smatraju kako je postotak od 34,87 posto Srba u udjelu stanovništva prenapuhan 'jer velika većina Srba živi u susjednoj Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi da bi podigli mirovine i ostvarili neka od svojih socijalnih i materijalnih prava, koja nisu mala, a također su masovno dolazili na popis stanovništva'.

'Dolaske autobusima na glasanje za izbore već je bespredmetno i spominjati. Mi koji ovdje živimo to pouzdano znamo, kao što znamo da sve dosadašnje vlade dodjeljuju u Vukovaru stanove Srbima doseljenim iz ostalih dijelova RH a imaju i prioritet u zapošljavanju,te na taj način (svjesno ili nesvjesno?) mijenjaju nacionalnu strukturu Vukovara u korist Srba', stoji u priopćenju.

>> Šef vukovarskog Gradskog vijeća podnio ostavku, ne želi dvojezičnost

Uvođenje dvojezičnosti za njih znači diskriminaciju i šikaniranje svih stradalnika, kako branitelja, tako i ostalih građana koji su se vratili iz progonstva u svoj grad. Pozvali su se i na 'Deklaraciju o Domovinskom ratu' u kojoj Zastupnički dom Hrvatskog sabora poziva građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskoga rata.

'Danas, kada se nalazimo na pragu uvođenja dvojezičnosti, pitamo se, a pitamo i cijelu Hrvatsku javnost: Gospodo, gdje su naša prava i tko se za njih (osim nas) bori? Jeste li gledali snimku na You Tubeu proslave pravoslavnog Božića u Borovo selu i sve one četniče simbole i pozdrave? Sve uz nazočnost i pratnju Hrvatske policije. Zašto se tu ne provode zakoni RH? ', upitali su.

Zatražili su da se još jednom provjeri koliko Srba zaista živi u Vukovaru te su rekli da će, ako se navedeni postotak pokiaže točnim, pozvati sve braniteljske i stradalačke udruge da ih podrže u zahtjevu za raspisivanje referenduma o ukidanju, za njih, spornog zakona – Zakona o pravima nacionalnih manjina.

Napomenuli su i kako koordinacija stradalničkih udruga grada Vukovara za sada ne organizira i ne podržava dolazak i prosvjed u Vukovaru bilo kojeg pojedinca ili udruge. No, naglasili su: 'Ako se resorni ministri ne odazovu na naš poziv na dijalog pozvat ćemo sve udruge i građane Vukovara i RH na javni prosvjed'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene