Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše vam mogu oduzeti trećinu plaće

Što vam ovrhom mogu, što ne mogu oduzeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fina je s 1. siječnjem preuzela postupak ovrhe od banaka. No, znate li nad kojim se sredstvima ovrha ne provodi?

'Iz ovrhe je izuzet iznos od 2/3 prosječne neto plaće u RH, a ako je plaća manja od prosječne, izuzima se iznos od 2/3 iznosa plaće', priopćeno je iz Fine. Kako je u Hrvatskoj prosjećna plaća, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u neto iznosu 5.351 kuna, to znači da je svima zaštićen minimalan iznos od oko 3.500 kuna. Tu se podrazumijeva i naknada za nezaposlene, mirovine te plaće vojnih osoba.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Slika nije dostupna vijećnik stranke pametno Brodosplit zaboravio na vlastite račune? "Kupuješ Uljanik, a ne plaćaš komunalnu naknadu"

Izuzeće od ovrhe se ne primjenjuje za osnove koje su izdane po Ovršnom zakonu po kojemu se mogla plijeniti cijela plaća.

>> FINA plijeni sve, blokirano 162.000 računa građana

>> U Finu se 'prelilo' 600.000 ovrha

Prema Ovršnom zakonu ovrha se ne provodi nad novčanim sredstvima koje netko primi po osnovi zakonskog uzdržavanja ili naknade štete nastale zbog narušenog zdravlja ili radne sposobnosti.

Pod ovrhu ne idu ni invalidnine, primanja po osnovi socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, kao ni dječji doplatak i stipendije. Ovrha se ne provodi ni nad naknadama za rad osuđenika, osim za tražbine za uzdržavanje i naknade štete.

'Kako bi ovršenik ostvario svoja prava vezana uz izuzeće novčanih sredstava od ovrhe, mora ispuniti obrazac 'Obavijest iz članka 122. stavka 1. Ovršnog zakona' te ga dostaviti u poslovnicu Fine koja obavlja poslove prisilne naplate', stoji u priopćenju.

Na temelju tog obrasca Fina obaviještava banku koja otvara poseban računa za ova sredstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene